пʼятниця, 06 квітня 2018 10:45

Вчені з'ясували, як шкідливий пластик потрапляє в організм людини

Вчені з'ясували, як шкідливий пластик потрапляє в організм людини
За день людина проковтує близько 100 мікрочастинок пластику - учені. Фото: phys

З кожним прийомом їжі людина проковтує понад 100 частинок мікропластику, з'ясували фахівці з університету Геріот-Ватт в Единбурзі.

За рік в організм потрапляє до 68 400 потенційно небезпечних пластикових волокон, передає Phys.org.

Дослідники пояснили, що головним джерелом неїстівного матеріалу в квартирі є побутові прилади, меблі та тканини. Спочатку частинки пластику "виділяються" навколишніми предметами і потрапляють у повітря, потім з пилом осідають в тарілках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені розвіяли міф про макарони

В рамках експерименту шотландські вчені поставили в житлових приміщеннях чашки Петрі з пиловими пастками, розташувавши поруч посудини з тарілками.

Всього за 20 хв. чашки наповнилися 14 шматочками пластику, що еквівалентно 114 пластиковим волокнам.

Фахівці порівняли, скільки мікропластику міститься в мідіях. Передбачалося, що з огляду на забруднення океанів пластиковими відходами молюски вдосталь поглинають пластикові волокна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усі охочі можуть відправити своє ім'я до Сонця

У одній мідії було виявлено не більше двох пластикових частинок, що значно менше, ніж знайдено в житлових приміщеннях, зазначили фахівці.

Науковці винайшли наклейку на зуб, яка відстежує хімічний склад їжі та напоїв. Винахід належить команді з університету Тафтса (США).

Зараз ви читаєте новину «Вчені з'ясували, як шкідливий пластик потрапляє в організм людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі