понеділок, 06 серпня 2018 11:02

Створили речовину, що присипляє ракові клітини

Створили речовину, що присипляє ракові клітини
Нова речовина впливає на білки KAT6A і KAT6B. Фото: flickr

Австралійські вчені розробили речовину, що присипляє ракові клітини.

Вона діє на білки KAT6A і KAT6B, які впливають на розвиток ракових клітин, пише hvylya.net.

Науковці провели дослідження на мишах з раком крові. У тварин придушували білки новою речовиною. Завдяки цьому в піддослідних тварин у чотири рази збільшилася тривалість життя. Речовина також запобігає зростанню й поширенню ракових клітин, не пошкодивши ДНК здорових.

"Нова речовина позбавляє ракові клітини здатності запускати клітинний цикл. Технічно це називається клітинним старінням. Клітини не вмирають, але вони більше не можу ділитися й розмножуватися. Простіше кажучи, ракова клітина назавжди засинає", - пояснює один з авторів дослідження, професор М.Восс.

Зараз найпопулярніші методи лікування раку - хіміотерапія та променева терапія. Вони знищують ракові клітини, але також завдають шкоди здоровим клітинам. Це проявляється у випадінні волосся, безплідді, зниженню імунітету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили потужну вакцину від ВІЛ

Зараз науковці розробляють препарат на основі речовини. Припускають, що він може бути корисний під час терапії після первинного курсу лікування онкологічного захворювання.

Міжнародна група дослідників винайшла новий спосіб боротьби з пандемією ВІЛ - генетично модифікований рис. Вчені із США, Великобританії та Іспанії розробили новий штам рисової культури, який зможе управляти симптомами ВІЛ. Рис потрібен, насамперед, у країнах, де традиційні ліки важкодоступні.

Зараз ви читаєте новину «Створили речовину, що присипляє ракові клітини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі