пʼятниця, 15 травня 2020 09:35

Розгадали секрет руху планет

Розгадали секрет руху планет
Йоганн Кеплер дізнався, як рухаються планети. Фото: Wikipedia

15 травня 1618 року німецький астроном Йоганн Кеплер відкрив закони руху планет.

Кеплер тривалий час працював асистентом астронома Тихо Браге. Протягом цього періоду він постійно вивчав численні дані спостережень Браге. У результаті ретельного аналізу нотаток наставника Йоганн доходить висновку, що траєкторія руху Марса не коло, а еліпс, у фокусі якого реребуває Сонце. Саме це твердження і стало першим законом Кеплера.

Подальший аналіз привів до розуміння того, що чим далі планета від Сонця, тим повільніше вона рухається. Це і є другим законом Керлера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Андріївській церкві висвятили єпископа

Обидва закони він описав 1609 року в книзі "Нова астрономія". Також 1611-го Кеплер опублікував книгу "Діоптрика" й уперше виклав оптику як науку. У книзі Кеплер подає глибоке розуміння оптики, що в майбутньому стало йому в нагоді. Учений скористався знаннями і створив схему телескопічної далекоглядної труби, побудованої 1613 року Кристофом Шайнером.

Третій закон Кеплер відкрив 1618 року після подальшого вивчення орбіти Марса. Закон мовить про те, що відношення куба відстані планети від Сонця до періоду обертання її навколо Сонця є величина постійна для всіх планет. Цей результат Кеплер опублікував у книзі "Гармонія світу".

13 травня 1950 року в англійському Сільверстоуні відбулася перша гонка першого чемпіонату "Формули-1".

Зараз ви читаєте новину «Розгадали секрет руху планет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі