середа, 13 травня 2020 09:25

"Формулі -1" виповнюється 70 років

"Формулі -1" виповнюється 70 років
Перша Alfa Romeo, яка взяла участь у "Формулі-1" і перемогла. Фото: Lennart Coopmans

13 травня 1950 року в англійському Сільверстоуні відбулася перша гонка першого чемпіонату "Формули-1".

Передумови до створення "Формули-1" виникли у 1920-х та 1930-х роках на перегонах Гран-прі Європи. Перед Другою світовою війною організації, які брали участь у Гран-прі, сформували перший регламент чемпіонату. Планувалося, що він почне діяти 1941 року, але через війну ці правила набули чинності лише 1946 року.

Того ж року новостворена Міжнародна автомобільна федерація подала остаточно сформовані правила "Формули-1", які набули чинності 1947 року. Тоді ж відбулися змагання у класі "Формула А", який передбачав робочий об'єм атмосферних двигунів до 4500 см³, а оснащених компресором — до 1500 см³. Цей клас і став прабатьком сучасних гоночних авто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між "Формулою-1" та церквою виникла серйозна сутичка

Вимоги до авто класу "Формула А" давали можливість стати учасниками перегонів лише Alfa-Romeo-158 або Maserati-4CL.

1950 року відбувся перший чемпіонат світу серед пілотів Гран-прі "Формули-1".

Перший етап заліку відбувся на колишньому військовому аеродромі в Сільверстоуні. Його виграв Ніно Фаріна на Alfa Romeo.

Чемпіонат світу у класі "Формула-1" проводять щороку. Він складається з Гран-прі або етапів, які проводять на спеціально побудованих трасах чи підготовлених вулицях міста. Після підрахунку підсумків усіх гонок визначається переможець чемпіонату. У "Формулі-1" змагаються як окремі пілоти, так і команди. Пілот-переможець отримує титул чемпіона світу, а команда-переможець отримує Кубок конструкторів.

Зараз ви читаєте новину «"Формулі -1" виповнюється 70 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі