неділя, 11 лютого 2024 01:53

Чому смартфон інколи сильно гріється: як запобігти перегріву

Чому смартфон інколи сильно гріється: як запобігти перегріву
Перегрів батареї – одна з поширених причин нагрівання смартфона. Фото: Pixabay

Сучасний смартфон – складний технічний пристрій, який часом нічим не поступається звичайному комп'ютеру. Під пластмасовим чи металевим корпусом ховається потужний процесор, який виконує найскладніші завдання.

При роботі виділяється теплова енергія, тому гріється телефон неминуче. І чим складніші завдання ставить користувач перед телефоном – то сильніше нагрівається пристрій.

Однак часто буває таке, що телефон реально може перегрітися. Чому так відбувається і як із цим боротися, розповість Gazeta.ua.

Сильно гріється батарея смартфона

Перегрів батареї – одна з поширених причин нагрівання смартфона. В основному таке буває, коли смартфоном користуються під час зарядки – важливо пам'ятати, що це негативно впливає на ємність батареї, тож зловживати цим не потрібно.

Також причиною може бути використання недорогих аксесуарів – неоригінальних або дешевих кабелів та зарядного пристрою. У цьому випадку на телефон може подаватися більша напруга, ніж йому потрібно, і гасити надлишки доведеться якійсь мікросхемі, звідси відбувається нагрівання.

Тож у цьому випадку економія відходить на третій план. Якщо ваш "рідний" зарядний пристрій вийшов з ладу, то краще купити такий же новий, а не покладатися на дешеві і неякісні "зарядки".

Телефон гріється через WI-FI, Bluetooth, 3G

Якщо у вас постійно запущені всі технології передачі даних, а також датчик GPS, не дивуйтеся, якщо телефон постійно температурить. Звичайно, це не такі вже й великі "градуси", але всі одночасно запущені модулі можуть у сукупності призвести до перегріву.

Ще однією поширеною причиною надмірного нагрівання смартфона є модуль зв'язку, який посилено працює, коли сигнал залишає бажати кращого – смартфон починає шукати найближчу стабільну антену. У такій ситуації краще відключити смартфон або активувати авіарежім, щоб зайвий раз не садити акумулятор.

Гріється дисплей смартфона

Перегрів дисплея може спричинити занадто висока частота оновлення. 90, 120 Гц – це звісно дуже красиво й зручно, але телефон починає працювати у посиленому режимі і перегрівається.

При невеликому перегрів досить буде вимкнути смартфон або ж просто погасити дисплей і дати йому перепочити й охолонути. Можна зменшити частоту оновлення екрану у налаштуваннях, зменшити яскравість. Це буде корисно і для ваших очей, і для смартфона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо смартфон "намертво" завис: допоможе кілька способів

Смартфон гріється під час перегляду відео та ігор

Теж стандартна ситуація, особливо якщо йдеться про складні ігри з гарною графікою. Для роботи таких програм потрібна вся потужність процесора, який працює на повну силу, а значить, гріється сильніше, ніж зазвичай.

Занадто сильний перегрів говорить про те, що ваш пристрій "не тягне" ту чи іншу програму. Якщо смартфон недостатньо потужний, не намагайтеся запускати занадто важкі ігри. Робіть перерви при інтенсивному використанні, повністю вимикаючи всі програми та дозволяючи смартфону охолонути.

Не варто грати в громадському транспорті або, наприклад, у спеку на пляжі. Сукупність відразу кількох причин може призвести до перегріву. Це стосується і переглядів фільмів.

Смартфон нагрівається у чохлі

Так, невідповідний чохол може спричинити перегрівання телефону. Якщо ви активно користуєтесь телефоном: граєте, довго розмовляєте, дивитеся довгий фільм, чохол краще зняти, щоб охолодження корпусу йшло швидше. Загалом причиною проблем може стати надто щільний чохол.

Непоганий варіант – силіконові чохли. Вони залишають достатньо простору для охолодження гаджета. Взагалі краще знімайте чохол, якщо користуєтеся смартфоном "на повну", особливо у спеку.

Смартфон гріється у спеку

Сучасна людина без телефону – нікуди. Щоправда, варто пам'ятати, що в деяких умовах використовувати техніку все ж таки не рекомендується. Причиною перегріву телефону може стати банальна дія високих температур.

Як приклад, якщо читати на смартфоні книгу на пляжі, він точно "розжариться". Водночас водії встановлюють телефон у автомобільний тримач, що перебуває на лобовому склі, додатково підключаючи зарядку з прикурювача.

У цій ситуації гаджету шкодить абсолютно все – використання ресурсомістких програм навігатора на смартфоні, що перебуває на сонці з підключеною зарядкою, яку виробники і майстри з сервісу в принципі рекомендують використовувати якомога рідше.

Літо – це досить небезпечна пора року для вашого смартфона та інших гаджетів.

В цьому році у багатьох містах України денна температура підіймається вище 30 градусів, тож багато хто може зіткнутися з перегріванням пристрою та негативним впливом високих температур на його роботу та акумулятор, який може втратити свої характеристики і швидше вийти з ладу.

Gazeta.ua нагадає декілька простих порад, як використовувати телефон у спеку.

Зараз ви читаєте новину «Чому смартфон інколи сильно гріється: як запобігти перегріву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі