вівторок, 26 червня 2018 07:25

Чому з'являється синдром професійного вигорання

Якщо робота не приносить задоволення і професійні обов'язки стали байдужі - це ознаки професійного вигорання.

Цей синдром розвивається на тлі хронічного стресу. Веде до виснаження емоційно-енергетичних ресурсів людини, розповів в ефірі "Тільки спокійно" на Радіо НВ кандидат психологічних наук Геннадій Мустафаєв.

Причина емоційного вигорання - стрес. До нього найбільше схильні люди, яким доводиться багато спілкуватися з різними людьми.

Автор: LuxTopFit
  Професійне вигорання може привести до психосоматичних розладів, підвищення артеріального тиску і депресії.
Професійне вигорання може привести до психосоматичних розладів, підвищення артеріального тиску і депресії.

"Є класифікація професій, які об'єднали у п'ять великих груп: людина-людина, людина-машина, людина-тварина, людина-символ, людина-артистичний образ. Система роботи людина-людина - це найбільш конфліктогенний вид діяльності. Робота з машиною більш передбачувана. Людина непередбачувана. Вона може зробити щось, що може нас ранити ", - говорить психотерапевт.

Фахівці виділяють кілька причин професійного вигорання. Зокрема, робота на нецікавій посаді, некоректна організація робочого графіка, конфлікти з колегами, недостатня кількість часу для відпочинку.

"Про ознаки професійного вигорання можна говорити, коли ви відчуваєте спустошення після роботи. Щовечора ви йдете додому і почуваєтесь, як вичавлений лимон. Також ви можете ігнорувати те, як ставляться до вас колеги по роботі. Якщо ви вважаєте п'ятницю найкращим днем тижня, у вас піднімається настрій. Натомість ви переживаєте таке депресивний стан у неділю ввечері. Це маркер того, що формується синдром", - пояснює фахівець.
Автор: Главком
  Причина емоційного вигорання - стрес.
Причина емоційного вигорання - стрес.

Люди, які "вигоріли" на роботі, намагаються якомога пізніше лягти спати. Вони таким чином намагаються насолодитися вільним часом. Вранці - пізно встають, запізнюються на роботу, бо не мають бажання туди йти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що таке синдром Пігмаліона і чим він небезпечний

Професійне вигорання може привести до психосоматичних розладів, підвищення артеріального тиску і депресії.

Якщо людина відчуває у себе симптоми професійного вигорання, фахівець радить зробити паузу в роботі і приділити вільний час хобі. Якщо синдром уже розвинувся, слід звернутися за допомогою до психолога або психотерапевта.

Самотність удвічі підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Науковці з Данії провели дослідження за участі 13 тис. осіб. Виявилося, що почуття самотності є передвісником передчасної смерті.

Зараз ви читаєте новину «Чому з'являється синдром професійного вигорання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі