понеділок, 04 червня 2018 07:25

Що таке синдром Пігмаліона і чим він небезпечний

Що таке синдром Пігмаліона і чим він небезпечний
Грецький скульптор Пігмаліон створив прекрасну статую, назвав її Галатеєю і в неї закохався Фото: Cosmopolitan

В основі терміну"синдром Пігмаліона" - міф. Коли скульптор створив красиву статую і закохався у неї.

Цей синдром загрожує стосункам між чоловіком і жінкою, пише в Instagram психолог Михайло Лабковський.

"У реальному житті часто відбувається так, що людина вибирає собі партнера і хоче його тим чи іншим способом "довести до досконалості".Намагається "виліпити з нього" щось абсолютно нове. Наприклад, змушує людину змінювати свої звички, спосіб життя, стиль одягу, поведінку. Скажімо, чоловік зачепив вас загадковістю і замкнутістю. Ви намагаєтеся його"розворушити" - чому ти такий нетовариський. Або чоловіки закохуються у сильних і цілеспрямованих жінок, а потім пропонують їм сидіти вдома і ткати серветочки", - пише психолог.

Таке ставлення до свого партнера неприйнятне. Спробу переробити себе часто сприймають, як вияв нелюбові. Крім того, переробити дорослу людину фактично неможливо. Це призводить тільки до конфліктів, болю і відчуження, каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ-5 помилок, через які розпадаються шлюби

"Якщо ви зловили себе на подібному, запитайте себе - звідки ця потреба зробити свого партнера іншим? Можливо, цей прояв ваших комплексів, вашої нереалізованості? Або ж ви таким способом хочете контролювати кохану людину, мати над нею владу? У будь-якому випадку, це бажано з'ясувати для себе, а для пари - просто припинити спроби перекроювати коханої людини ", - пише Лабковський.

Люди не можуть розпочати нові стосунки, бо не вийшли з минулих. Емоційно і психологічно вони досі "там", вибудовують внутрішні діалоги з колишньою чи колишнім.

Зараз ви читаєте новину «Що таке синдром Пігмаліона і чим він небезпечний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі