понеділок, 31 липня 2017 20:06

Кому після зарубіжної освіти буде важко працювати в Україні

Кому після зарубіжної освіти буде важко працювати в Україні
Якщо ви плануєте працювати вчителем української мови та літератури в Україні — їхати здобувати педагогічну освіту за кордоном не має сенсу - експерт Фото: Твоє Місто

Якщо ви плануєте працювати вчителем української мови та літератури в Україні — їхати здобувати педагогічну освіту за кордоном не має сенсу, вважає Заслужений вчитель України Віктор Громовий. Він розповів — задля яких спеціальностей не варто їхати закордон.

"Якщо ви хочете здобути, до прикладу, юридичний фах, то теж не потрібно рватися навчатися у Польщі та Німеччині. Зважаючи на специфіку роботи вітчизняної судової та юридичної сфер, з тією компетентністю, яку здобудете там, ви навряд чи будете потрібні в Україні", - переконаний експерт.

У більшості випадків люди, які здобули освіту за кордоном - в Україну не повертаються. А якщо повертаються, то абсолютно непристосованими до українських реалій, які йдуть у розріз з європейськими нормами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мешканці окупованих територій продовжують подавати заяви у вузи через спеціальні центри

"Донька закінчила юридичний універ, як і її подруга в Україні. Бачили б ви її здивування, коли подруга розповідала про неформальні стосунки адвоката і судді. Моя донька була вражена, бо у цивілізованому світі це не припустимо. А для нас це норма. У наших реаліях випускники провідних вишів світу не можуть ефективно працювати, бо там інші цінності і практики. До прикладу, юристи, не будуть працювати тут ефективно, бо не вміють вирішувати правильно питання — так, як це прийнято у нас. Вони стають занадто правильними для наших неправильних реалій", - розповідає Віктор Громовий.

Серед спеціальностей, якій вартують вступу до закордонного вузу, - IT та Hi-tech.

"Зараз будь-який європейський, американський чи японський університет забезпечує пристойним рівнем знань з будь-яких спеціальностей 21 століття. Якщо ви бачите себе у цих сферах — зарубіжні вищі навчальні заклади дадуть вам потрібний базис знань", - переконаний Віктор Громовий.

У Міністерстві освіти і науки України зупинили прийом заяв до вищих навчальних закладів України. Проте для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій ці терміни продовжили до 30 вересня. Мешканці Донбасу та Криму можуть подавати заяви на вступ до вишів через спеціально-створені центри "Донбас-Україна" і "Крим Україна". У МОН також розподілили державні місця між цією категорією вступників.

Зараз ви читаєте новину «Кому після зарубіжної освіти буде важко працювати в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі