пʼятниця, 10 квітня 2020 09:15

Опір українізації: ухвалили антиукраїнську постанову щодо шкіл

Опір українізації: ухвалили антиукраїнську постанову щодо шкіл
Тодішня радянська школа. Фото: Fishki.net

10 квітня 1938 року ЦК КП(б)У ухвалило постанову "Про реорганізацію національних шкіл на Україні", яка стала однією із численних спроб опиратися українізації.

Посилився контроль за школами національних меншин, учительством, що й спричинило їх реорганізацію на україномовні та російськомовні школи.

У постанові також згадали викладання місцевими мовами - його проголосили "недоцільним і шкідливим", кваліфікували вогнищами "буржуазно-націоналістичного, антридянського впливу на дітей".

Майже одночасно з цією постановою вийшли ще 2, які повністю утискали українські школи в мовних правах. Шовінізм відчувався у постанові РНК СРСР та ЦК ВКП(б) "Про обов'язкове вивчення російської мови в школах національних республік та областей" від 13 березня 1938 року та у постанові від 20 квітня "Про обов'язкове вивчення російської мови в неросійських школах України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменника засудили за гомосексуалізм

Після виходу цих документів ухвалили рішення "Про складання нового українського правопису", в якому природну українську мову адаптували під російську. Усе це свідчило про безперешкодну реалізацію в УРСР московської "мовної політики".

Більше того, такі дії більшовики називали "боротьбою за українську культуру".

Командира куреня УПА-Захід "Перемога" Юліана Матвіїва - "Недобитого" та сотника Дмитра Білінчука - "Хмару" розстріляли агенти НКВС у Лук'янівській в'язниці 8 квітня 1953-го.

Зараз ви читаєте новину «Опір українізації: ухвалили антиукраїнську постанову щодо шкіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі