субота, 12 листопада 2022 08:44

Hubble сфотографував смерть наднової зірки на неймовірній відстані

Вченим вдалося простежити за спалахом наднової зорі за допомогою знімків космічного телескопа Hubble.

Три випадково зроблених знімки показують, як близько 11,5 млрд років тому вмирала зірка, повідомляє Space.com..

"Спочатку команда вчених під керівництвом Ванлея Чена з Університету Міннесоти у США шукала гравітаційні лінзи: масивні тіла, які своєю гравітацією викривляють простір і час, дозволяючи дослідникам використовувати їх як космічне збільшувальне скло", – ідеться у повідомленні.

У 2010 році Hubble зробив кілька знімків скупчення галактик Abell 370. Цей об'єкт цікавив вчених, оскільки є ідеальною гравітаційною лінзою. Придивившись до зображень, вони помітили три знімки, на яких видно наднову зірку, тобто зірку, яка перебувала на фінальному етапі своєї еволюції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Флориді випадково знайшли уламки космічного шатла Challenger

Автор: NASA
  Вдалося сфотографувати смерть наднової зірки
Вдалося сфотографувати смерть наднової зірки

Дослідження показало, що за життя це був червоний надгігант приблизно в 530 разів більше Сонця. Перше зображення серії було зроблено лише через 6 год. після спалаху наднової. Друге і третє – через 10 і 30 днів після вибуху відповідно.

Вивчивши світло від померлої зірки, астрономи оцінили вік наднової, який становить приблизно в 11,5 млрд років. Це робить її однією з найстаріших і найвіддаленіших наднових, які людство коли-небудь бачило.

Телескоп Hubble запустили на орбіту 24 квітня 1990-го. За 31 рік роботи телескоп провів понад 1,5 млн досліджень Всесвіту, на основі яких було підготовлено понад 18 тис. наукових робіт. Апарат також провів 1,2 млн цільових спостережень за 38 тис. космічних обʼєктів.

Наприкінці квітня Hubble зробив світлину туманності Намисто, яка розташована на відстані 15 тис. світлових років від Землі. Hubble також сфотографував на початку серпня спіральну галактику IC 1954 в сузір'ї Годинник. Галактика в цьому сузір'ї розташована за майже 45 млн світлових років від Землі.

Супутник Національного управління з аеронавтики й дослідження космічного простору Terra сфотографував уламок найбільшого у світі айсберга 135 км завдовжки і 26 км завширшки, який скоро має розтанути. Це найбільший уламок найбільшого у світі айсберга, який відколовся від західної сторони шельфового льодовика Ронне в Антарктиді.

Зараз ви читаєте новину «Hubble сфотографував смерть наднової зірки на неймовірній відстані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі