понеділок, 21 грудня 2020 16:51

Експерт з етики розповіла, як обирати подарунки до свята

Експерт з етики розповіла, як обирати подарунки до свята
Що подарувати на День святого Миколая та Новий рік? Фото: afisha.lutsk.ua

Напередодні новорічних свят з'являється багато запитань. Як обрати подарунок? На що звертати увагу? Це досить клопітлива робота, але якщо уважно прислухатись до свого оточення вона принесе задоволення, — розповіла Gazeta.ua експертка з етики Наталія Рудич.

Вона пояснила як обрати подарунки дитині, коханим, людям похилого віку, колегам та керівництву. Також наскільки обгортка впливає на враження людини та що робити, якщо подарунок не сподобався.

В першу чергу він має дарувати емоції. Рекомендую підходити до цього питання серйозно. Спостерігайте за потребами особи, за її вподобаннями. Іноді ми й не помічаємо, як люди самі говорять про свої бажання. Якщо бути уважним, можна обрати влучний подарунок. Наприклад, подруга обмовилась, що має стару сумку. Мама заговорила про відпочинок в Карпатах. Такі дрібниці варто запам'ятовувати, а ще краще записати. Бо сподіватись на те, що настане свято і ви все згадаєте — погана ідея. Помічайте в нотатках, бо рано чи пізно буде якесь свято і ця інформація знадобиться.

За скільки днів треба готувати подарунки?

Чим раніше продумаєте деталі, тим краще вийде подарунок. Для рідних та друзів обирайте виважено. Пляшку шампанського і квіти, яку ви похапцем придбали, можна презентувати людині з якою знайомі тиждень. Для близьких плануйте подарунок за пів року. Якщо ви плануєте дарувати елементи одягу, взуття, речі з якими можна прогадати, розрахуйте час. Бо, якщо річ не підійде людині, її можна повернути терміном до двох тижнів з моменту купівлі. Якщо ви впевнені у виборі подарунку, то краще, щоб він був у вас на руках за тиждень або 10 днів. Можуть виникнути різні ситуації — в магазині не буде потрібного розміру, затримується доставка або у вас немає часу, вчасно забрати його на почті. Не тягніть до останнього.

Що подарувати коханим?

Коханим найлегше обирати подарунок. Коли маєш стосунки з людиною, розумієш приземлені її потреби. Це може бути все що завгодно. Від предметів побуту до особистих речей. Кохана людина, це найуніверсальніший піддослідний.

Ви можете зрозуміти яка буде реакція. Деякі люди не люблять, коли дарують загальні подарунки, щось в сім'ю. Наприклад, предмети побуту. Вони хочуть отримати індивідуальний подарунок, тільки для себе. Важливо звертати увагу на захоплення та інтереси половинки.

Що подарувати дитині?

Даруйте дитині, те що приносить задоволення — іграшки, те, що робить її щасливою. Проаналізуйте захоплення дитини. Наприклад, вона любить малювати, подаруйте - фарби, альбом і інші необхідні речі. Якщо це не ваша дитина, запитайте поради у їх батьків. Вони точно знають.

Іграшки завжди актуальний подарунок. Навіть, якщо дитина пограє нею один раз, то вже отримає позитивні емоції.

Під час вибору подарунка враховуйте вік. Для дітей від 3 до 5 років можна обрати м'які іграшки, розмальовки з улюбленими героями мультика чи казки. Але треба конкретно знати, що дитині це подобається. Не варто мислити стереотипами. Якщо хлопчик, то машинка, а дівчинка — лялька чи єдиноріг. В такому віці, як додаток до основного подарунка, доречно подарувати розвиваючі ігри, головоломки, книжки.

Від 6 до 8 років діти дуже непосидючі. Обирайте активні ігри, спортивне знаряддя та засоби пересування — ролики, велосипед, скейтборд, самокат. Також іграшки. Вони доречні точно років до 11.

Найважче обирати подарунки для дітей віком від 9 до 15 років. Краще запитати чого б вони хотіли, про що мріють. На цьому етапі життя малеча проводить багато часу з друзями і менше з батьками. Настільна гра або головоломка доречно доповнить свято. Від вас залежить як діти проведуть час, "зависнуть" в телефоні чи пограють кілька годин у настільну гру.

Як часто треба дарувати дітям подарунки?

Дітям варто дарувати подарунки, не тільки на свята, а й у звичайний день, щоб викликати позитивні емоції. Але не рекомендують дарувати їх, як метод заохочення. Для цього є інші способи. Радувати малечу треба часто, щоб вони відчували безтурботне дитинство. Втім, не кожного день. Наприклад, йдете з дитиною в магазині, а він капризує — хоче чергову машинку. Бо зелена є, червона також, а тут ще й синя стоїть, в такому разі не треба купувати все що попаде під руку. Інша справа, якщо дитина збирає колекцію машинок, тоді можна просто так купити рідкісну іграшку. Привчайте дітей з дитинства, що не треба заростати великою кількістю речей.

Що подарувати колегам і керівництву?

Залежить від того в яких ви стосунках. Якщо це близька колега, то маєте знати її бажання. Можливо вона любить активний відпочинок, або має улюблене вино чи якісь страву. Орієнтуйтесь на вподобання. Якщо ви мало знаєте про колегу, а хочете привітати, то подаруйте корисну річ. Це може бути предмет, що доповнить робоче місце. Якщо ви знаєте, що людина довго сидить на роботі, подаруйте настільну лампу. Також можна дарувати фоторамки, вазони, блокноти, оригінальні ручки. Враховуйте звички і потреби. Подобається вино, придбайте електронний штопор.

Для керівництва доречним подарунком буде сувенірна продукція, щось з логотипом компанії або те, що доповнить інтер'єр робочого місця. Наприклад, вазон з квітами. Навіть, якщо подарунок не сподобається, то за рослиною точно хтось догляне. Такі подарунки не виглядають вульгарно чи як спроба підкупу.

Що обрати для людей похилого віку?

Даруйте подарунки, що пов'язані з пам'яттю. Для рідних бабусі й дідуся важлива ваша увага, це можуть бути подарунки зроблені своїми руками. Наприклад, у фотоальбом вклеїти родинні знімки або світлини із дитинства і юності. Гарний варіант — відеофільм. Можна зібрати всі відео, які зберігаються у родичів, друзів і об'єднати в одне. Це корисний презент, який подарує емоції на довгий час. Його можна переглядати й весело проводити час з родиною. Не соромтесь запитувати у старших про їх потреби та бажання.

Що недоречно дарувати і чому?

Існують і традиційні заборони. В Україні не заведено дарувати ріжучі предмети — ніж, ножиці. Також хрестик, дзеркало, паски, пусті гаманці та годинники. Втім люди вже відходять від цих прикмет.

Керівництву не варто дарувати гроші та особисті речі. Наприклад, піжаму, білизну, засоби гігієни.

Заздалегідь дізнайтесь чи немає алергії на квіти чи солодощі. Бо може виникнути не приємна ситуація. Ви подарували штопор, а в людини алергія на алкоголь. Такі безглузді ситуації говорять про те, що подарунок обирали для галочки.

Чи можна дарувати гроші? Коли це доречно? Як їх запакувати?

Не всі люблять, коли їм дарують гроші. Вважається, що це найпростіший спосіб подарунку. Раджу дарувати гроші, якщо знаєте, що людина на щось збирає, або вона сама про це попросила.

Не даруйте прості купюри. Спробуйте їх оригінально презентувати. Обіграйте словами, наприклад, я дарую не гроші, а можливість. Банкноти краще обміняти на сертифікат або на іноземну валюту, але і це потрібно гарно загорнути.

До речі, в українських банках є послуга Подарунковий депозит. Ви можете замість нудного конверта, покласти гроші на банківську карту. Відкрити депозит можна без особистого підтвердження та документів особи, на яку його реєструють. Відкривайте рахунок не більше ніж на пів року, щомісяця на неї будуть "капати" відсотки. Гроші можна зняти у будь-який момент, згідно з терміном дії. Рекомендую дарувати карту в гаманці.

Зазвичай валютний подарунок дарують на весілля, але банальними конвертами нікого не здивуєш. Не бійтесь ризикувати. До листків грошового дерева прикріпіть скотчем чи прищіпкою суму грошей, яку планували дарувати. Краще розміняти купюри, щоб їх було багато. Це виглядає ефектно. Наприклад, не просто поклав 500 гривень, а цілий символ багатства.

Також в "Нацбанку" можна придбати нерозрізані аркуші банкнот номіналом одна, дві, п'ять, десять, сто гривень. По 60 купюр на одному друкарському аркуші. Рекомендую вставити в рамку і подарувати як картину. А власник подарунку нехай вже сам думає, що з ними робити далі — нехай висить на стіні або при нагоді піде в банк, щоб їх розрізали.

Наскільки обгортка важливий елемент подарунку?

Від пакування подарунка залежить 50 відсотків враження. Обгортка це перше, що бачить людина. Вона дає можливість декілька хвилин пофантазувати про те, що ж знаходиться в середині. Обгортка говорить про те, наскільки ви серйозно підійшли до вибору подарунка. Фантазуйте. Загорнути можна у що завгодно. Це може бути охайна коробка з бантиком або щось зовсім непередбачене, наприклад, газета чи сміттєвий пакет. Враховуйте темперамент людини. Якщо має почуття гумору — пожартуйте. Обгортка може натякати на тематику подарунку або навпаки збивати з пантелику. Обіграйте. Якщо плануєте подарувати прикрасу або щось малого розміру, візьміть велику коробку, а в неї за методом матрьошки, ставте все менші й менші за розміром коробки. У найменшу покладіть подарунок. Вільний простір між шарами картону можна засипати цукерками або додатковими подарунками. Робіть все, що приходить в голову.

Не рекомендую дарувати подарунки в фірмових пакетах. Наприклад, в целофановому з "Розетки" та інших подібних. Це виглядає так, що ви бігли похапцем на свято і в останній момент згадали про подарунок. Приділяйте більше часу на обгортку.

Як діяти, якщо подарунок не сподобався?

Людина обирала подарунок, старалась. Якщо не близька людина обрала недоречний подарунок — не варто лицемірити, пригати від щастя. Спокійно подякуйте і посміхніться. А, якщо рідна людина не задовольнила ваші потреби — натякніть. Тільки робіть це коректно і обережно. Наприклад, чоловік подарував золоті сережки. Довго їх обирав, але не вгадав зі стилем. Подякуйте, а наступного дня скажіть про це:"Дуже рада, що ти подарував мені ці сережки. Мені було б приємно носити їх щодня, втім, це не мій стиль. Обміняймо їх на інші?"
Не мовчіть. Все одно чоловік побачить, що ви ігноруєте його подарунок. Не змушуйте себе носити ці сережки тільки через те, що вони дорогі або це подарунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купити новорічну ялинку: скільки коштують дерева цьогоріч

У столиці з 19 грудня по 14 січня на Софіївській площі гостей вітатиме інтерактивний Святий Миколай. Голограма з'являтиметься щогодини, щоб привітати малечу та всіх відвідувачів святкової площі, повідомляє ТСН.

Зараз ви читаєте новину «Експерт з етики розповіла, як обирати подарунки до свята». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі