неділя, 07 жовтня 2018 01:41

Досліджували гендер і упередження: вчені рік публікували абсурдні статті

Досліджували гендер і упередження: вчені рік публікували абсурдні статті
Зліва направо: Джеймс Ліндсі - доктор математичних наук, Гелен Плакроуз - фахівець з релігійної літератури епохи Відродження, Пітер Богоссян - доктор філософських наук. ФОТО: Mike Nayna

Науковці Джеймс Ліндсі, Гелен Плакроуз і Пітер Богоссян рік писали абсурдні наукові роботи під вигаданими іменами. Вони намагалися довести, що нині в соціальних науках увага приділяється не скільки пошуку істини, скільки соцільній несправедливості.

"Науковці" написали і надіслали у фахові наукові журнали 20 статей, присвячених фемінізму, расовій ідентифікації, сексуальній орієнтації, бодіпозитиву та ін. 7 з них були прийняті до публікації. Ще 7 знаходились на етапі розгляду, коли авторам довелося призупинити експеримент і розкрити своє інкогніто. Одну - "Собачий парк" - місячник "Гендер, місце та культура: Журнал феміністської географії" відзначив спеціальною нагородою. У статті ішлося про секс між собаками в парках в контексті культури зґвалтувань. Також вчені отримали 4 запрошення до рецензування чужих наукових робіт, розповідають вони у відкритому листі в журналі Areo.

Крім культури зґвалтувань з "Собачого парку", вчені торкались і інших тем. Зокрема, в одній зі статтей пропонувалось дресирувати чоловіків, як собак. В другій - змушувати білих студентів слухати лекції в університеті закутими у кайдани як покарання за рабовласництво. У третій ожиріння, що загрожує здоров'ю, називали вільним вибором здорової людини. У ще одній роботі мастурбацію, під час якої чоловік уявляє реальну жінку, пропонували вважати актом сексуального насильства щодо неї. Автори шукали відповідь на запитання, що приваблює в жінках гетеросексуальних чоловіків. Крім того, вони перефразували розділ з книжки Адольфа Гітлера "Майн Кампф" і видали статтю на тему фемінізму "Наша боротьба - це моя боротьба".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляльки вуду, шимпанзе і камені в нирках: за що давали Шнобелівську премію

З наукової точки зору статті не витримували ніякої критики. Плакроуз, Богоссян та Ліндсі не підтверджували теорій реальними статистичними даними, посилалися на вигадані джерела або роботи неіснуючого автора.

"Усталена культура диктує нам, що прийнятними можуть бути тільки висновки певного роду - наприклад, білий колір шкіри або маскулінність обов'язково повинні бути проблемою. І боротьба з проявами соціальної несправедливості ставиться вище об'єктивної правди", - пояснив Джеймс Ліндсі після того, як журналіст Wall Street Journal з'ясував правду про фейковість досліджень і експеримент учених став відомим широкому загалу.

Автори стверджують, що проект виправдав себе, однак бояться за свою кар'єру та репутацію в науковій спільноті: "Ми вважаємо, що теми гендеру, расової ідентичності і сексуальної орієнтації, звичайно, заслуговують дослідження. Але важливо досліджувати їх правильно, без упередженості. Проблема полягає саме в тому, ЯК їх вивчають зараз".

Наукові журнали, де були опубліковані фейкові роботи, пообіцяли прибрати їх зі своїх веб-сайтів.

У норвезькому Осло назвали переможців Нобелівської премії миру. Ними стали конголезький лікар Денис Муквеге та іракська правозахисниця Надя Мурад. Муквеге та Мурад присвятили своє життя захисту жертв сексуального насильства.

Зараз ви читаєте новину «Досліджували гендер і упередження: вчені рік публікували абсурдні статті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі