пʼятниця, 14 вересня 2018 20:44

Ляльки вуду, шимпанзе і камені в нирках: за що давали Шнобелівську премію

Ляльки вуду, шимпанзе і камені в нирках: за що давали Шнобелівську премію
Ведучий церемонії і засновник премії Марк Абрамс. ФОТО: Reuters

У США оголосили переможців пародійної Шнобелівської премії.

Нагороду щорічно присуджують за дослідження, які "змушують спершу сміятися, а потім замислитися". Переможець отримує спеціальний приз та грошову винагороду - 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

Лауреатів премії у різних наукових сферах оголосили у Гарвардському університеті.

Медицина

Американські дослідники Девід Вартингер та Марк Мітчелл встановили, що катання на американських гірках допомагає позбутися каменів у нирках. Учені провели низку дослідів у Диснейленді і катанням на атракціонах "втратили" 174 камені. Причому, як виявилось, найкорисніше їхати в останньому вагончику - так камені виходять найшвидше.

Антропологія

Шнобелівську премію отримала група вчених з 8 країн, які виявили: люди спонтанно наслідують поведінку шимпанзе, як шимпанзе - поведінку людей. Найбільше примати люблять повторювати оплески, поцілунки і стукання кулаками по склу.

Біологія

У ході експерименту шведські вчені з Академії сільськогосподарських наук довели, що сомельє може відчути у вині муху. Для експерименту використали самку дрозофіли, яка виробляє феромон для приваблення самця. Вино з мухою люди відзначали як більш міцне і з сильнішим ароматом. Це пояснили тим, що людські рецептори вловлюють ферменти мушки мухи навіть у мінімальній концентрації. Щоправда, навіщо людині потрібна така здатність, вчені не знають.

Хімія

Португальські вчені перевірили, як людська слина очищує різні поверхні. У ході експерименту використали скульптури XVIII століття. Як з'ясувалося, найкраще слиною можна відчистити кераміку та позолочені предмети - навіть краще, аніж побутовою хімією.

Медична освіта

У своїй науковій роботі японець Акіра Хоріучі докладно описав, як самому собі обстежити внутрішню поверхню товстої кишки. Процедуру можна провести за допомогою дитячого ендоскопа: пацієнт повинен сісти на стілець перед монітором і, затиснувши у правій руці пульт ендоскопа, лівою вставляти його собі в анальний отвір. Спроби слід повторювати до переможного успіху. Метод учений перевірив на собі: за словами Акіро, він відчув легкий дискомфорт, однак, на щастя, не виявив ані поліпів, ані раку.

Література

Люди не читають інструкції до складних товарів і через це не використовують їх "на повну" - з'ясувала група австралійських дослідників. Вони опитали 170 людей і виявили: чоловіки читають інструкції частіше за жінок, а літні люди - частіше за молодих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Письменник отримав Нобелівську премію за повість про старого рибалку

Харчування

Учений Джеймс Коул з Університету Брайтона у Британії вивчав канібалізм часів палеоліту. Він вирахував харчову поживність людського тіла і резюмував, що воно менш поживне за інші види м'яса. Калорійність людини становить близько 125 кілокалорій - менше, аніж у мамонта чи бізона.

Репродуктивна медицина

Лауреатами стали автори дослідження "Моніторинг нічного набухання пеніса з допомогою марок". Вони вигадали, як перевірити психогенну імпотенцію. Щоб з'ясувати, є в чоловіка ерекція чи немає, на ніч статевий орган потрібно обклеїти смужкою з поштових марок. Якщо зранку марки цілі, чоловік на 95% імпотент. Якщо порвані - значить, уночі була ерекція, а імпотенція чоловіка - психологічної природи.

Премія миру

Вчені Іспанії та Колумбії вивчили лайки і прокляття водіїв на дорозі і зробили висновок: стрес, втома та деякі індивідуальні риси є причинами агресії.

Економіка

Група вчених з Канади, США, Китаю та Сингапуру досліджували вплив магії вуду на робочий процес. Вони довели, що використання ляльок вуду підлеглими проти начальників ніяк не шкодить останнім. Однак, це допомагає подолати стрес і знизити рівень агресії, а також покращити атмосферу в трудовому колективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежна Україна: винаходи українців за 27 років, які знає весь світ

Шнобелівську премію присуджують з 1991 року, традиційно - за 2 тижні до основної, Нобелівської.

Зараз ви читаєте новину «Ляльки вуду, шимпанзе і камені в нирках: за що давали Шнобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі