понеділок, 07 січня 2019 07:25

Чим дивували діти: 5 винаходів 2018-го українських школярів

Для української освіти і науки минулий рік був плідним. Але, якщо масштабні міністерські реформи і нововведення у всіх на слуху, то про шкільні успіхи знають мало.

Gazeta.ua дізналася, чим торік здивували українські учні та підготувала добірку їхніх винаходів.

1. Помічник для людей з вадами зору

Дніпровський учень 9-го класу Ігор Шибка створив помічника для людей з вадами зору. Школяр сконструював систему ультразвукових датчиків. Вони реагують на перешкоди.

В основі винаходу - контролер. У нього записали необхідну програму. До нього під'єднав датчики, транзистори, акумулятор, плату і систему голосових повідомлень. Своїм голосом записав усі мовні оповіщення, які озвучувалися при виявленні небезпеки.

Автор: znaj.ua
  Надихнули хлопця бійці АТО, які в результаті поранень втратили зір.
Надихнули хлопця бійці АТО, які в результаті поранень втратили зір.

Собівартість пристрою - 300 грн. Ізраїльський аналог - більше 25 тис. грн.

Школяр переміг на Всеукраїнському конкурсі винахідників.

2. Прилад для збирання орбітального сміття

Школяр 4-го класу Кирило Благодаров з Дніпра зібрав модель космічного апарата. Він призначений для збирання орбітального сміття.

Космічну машину спроектував на комп'ютері в 3D-програмі. Потім за кресленнями зібрав міні-модель із конструктора LEGO і шматків картону. Апарат запускають у космос. Пристрій підлітає до сміття, починає захоплювати його маніпулятором і переносить у відсік. Коли сміття набралося дуже багато, пристрій летить до станції і вивантажує сміття. На борту двоє людей екіпажу. Один керує кораблем, другий - маніпулятором.

Автор: segodnya.ua
  Школяр переміг в регіональному конкурсі американського космічного агентства NASA.
Школяр переміг в регіональному конкурсі американського космічного агентства NASA.

Хлопець переміг в регіональному конкурсі американського космічного агентства NASA.

3. Папір з обпалого листя

Одинадцятикласник Валентин Фречка із села Сокирниця Хустського району Закарпатської області винайшов технологію створення паперу з опалого листя.

На кухонному блендері подрібнив листя. Від'єднав целюлозу, з якої можна виготовляти папір. Волокна змішував з водою і викладав утворену масу на форму. Після просушування на сонці, розгладив масу за допомогою каменів. У результаті утворилися цупкі аркуші паперу. З нього можна виготовляти стакани, тарілки, пакети, сумки, тубуси для ручок, а принтерний, крафтовий, дизайнерський, пакувальний папір, обгортки для книг.

Автор: Обозреватель
  Хлопець здобув золоту медаль на Міжнародній олімпіаді геніїв у США
Хлопець здобув золоту медаль на Міжнародній олімпіаді геніїв у США

Школяр здобув золоту медаль на Міжнародній олімпіаді геніїв у США.

4. Сонячний колектор

Олександр Марчук, учень 11 класу, з села Привітне Локачинського району Волинської області змайстрував сонячний колектор.

Абсорбер зробили з латунних трубок. Зварену конструкцію вклали у дерев'яну коробку. Ящик теплоізолювали мінеральною ватою. Накрили листом скла, стики загерметизували герметиком. Накопичувальним баком став перефарбований у чорний колір газовий балон. Пристрій важить 50 кг. Газовий балон вміщає до 40 л. Води.

Собівартість розробки 3,5 тис. грн. На ринку колектор коштує майже 45 тис. грн.

Школяр став призером Всеукраїнського конкурсу винахідницьких і раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного напряму в категорії "Ресурси енергозбереження".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12-річне навчання і врізання держзамовлення - які зміни в освіті відбулися 2018-го

5. Пристрій для вимірювання якості повітря

Маріупольський десятикласник Артем Агванян створив систему вимірювання якості повітря. Він реагує на летючі органічні сполуки.

Винахід cкладається з 2 мікроконтролерів і дитячого конструктора. До макетної плати написав програмний код, під'єднав до акумулятора та Wi-Fi. Уся зібрана інформація надходить на сайт. Його хлопець самостійно спеціально створив. Дані також можна переглядати в інтернет-додатку.

Автор: fakty.ua
  Пристрій поміщається на долоні. Його школяр зробив з підручних матеріалів.
Пристрій поміщається на долоні. Його школяр зробив з підручних матеріалів.

Собівартість пристрою 290 грн.

Школяр отримав бронзову медаль на Міжнародному конкурсі наукових проектів у Туреччині.

МОН виокремило 10 основних здобутків у галузі освіти і науки 2018-го. Торік створили Національне агенство із забезпечення якості освіти. Крім того, Україна вперше за багато років узяла участь у Всесвітній гімназіаді.

Зараз ви читаєте новину «Чим дивували діти: 5 винаходів 2018-го українських школярів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі