пʼятниця, 17 квітня 2020 13:11

Знайшли спосіб, як зберегти та створити нові робочі місця в Україні

Знайшли спосіб, як зберегти та створити нові робочі місця в Україні
Ціни на медичні маски почали падати. Їх активно шиють цехи, які раніше орієнтувалися на пошиття одягу. Фото: pixabay.com

Україна може перетворитися на потужного виробника медичних масок і спеціального одягу. Галузі потрібно допомогти антикризовими дешевими кредитами.

"Під час пандемії потреба у масках зросла у сотні разів. Промисловість упоратися з цим не змогла. Питання не тільки в тому, щоб їх пошити. У світі виник дефіцит медичного флізеліну, гумки для масок. Ціна підскочила в рази, хоча зараз суттєво знизилася. Завезти із закордону маленькі партії також складно через часткове обмеження руху на західному напрямку", - написав у Facebook голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко.

За його словами, на виробництво масок перейшов малий бізнес. Шиють маски цехи, які раніше займалися пошиттям одягу. Продажі останнього у світі впали найбільше серед усіх категорій товарів.

"Виробники масок та спецодягу, які постачали їх державним установам, стикнулися з неплатежами. Дехто з січня не отримав грошей і вимушено призупинив роботу. Допомагають волонтери, які купують все за готівку та передають у лікарні. Більшість матеріалів, які зараз завозять до країни, також куплені за готівку і документів на них немає. На таку продукцію не може бути сертифікатів походження, оскільки походження сировини є незрозумілим", - пояснює Дорошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Києві відкриють пункт із прийому використаних масок і рукавичок

Додає, що ситуацію можуть змінити антикризові дешеві кредити. Погашення таких кредитів передбачається протягом 9 місяців.

"Якщо ця галузь зможе розраховувати на розширення виробництва, на погашення заборгованості по заробітній платі та податкам, то це не тільки зможе зберегти десятки тисяч робочих місць, але й створити стільки ж нових. Крім того, потрібна лібералізація умов сертифікації продукції в Україні. Тоді до нас прийдуть європейські компанії. У ЄС сертифікація коштує у 2-2,5 рази дешевше", - підсумував експерт.

11 березня Кабмін заборонив продаж медичних масок та інших засобів захисту за кордон через зростання попиту на них серед українців. Ажіотаж пов'язаний із поширенням коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли спосіб, як зберегти та створити нові робочі місця в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі