пʼятниця, 17 липня 2020 13:47

Збільшився податок на нерухомість: скільки коштують "зайві" метри

Збільшився податок на нерухомість: скільки коштують "зайві" метри
Платити за квартиру до 60 квадратів і за будинок до 120 - не потрібно. Фото: pixabay.com

2020 року плата за кожен додатковий квадрат нерухомості становить 62,5 грн, 2021-го - до 70,8 грн за м2.

Розмір податку прив'язаний до площі житла. Платити за квартиру до 60 квадратів і за будинок до 120 - не потрібно, а ось за кожен наступний метр держава стягує податок.

Податок на нерухомість сплачується за минулий рік і становить 1,5% від розміру мінімальної зарплати. 2019 року мінімалка становила 4173 грн, тому 2020-го податок за 1 м2 становить 62,5 грн. 2021-го потрібно буде платити за поточний рік при мінімалці 4723 грн, тому за кожен додатковий квадрат доведеться віддати 70,8 грн, пише OBOZREVATEL.

Однак тут є 2 "але". Перше – податок надходить до місцевої скарбниці, і вона може змінити правила. Скорочувати "норму" не можна, лише збільшити. Наприклад, конкретне місто може брати гроші тільки з тих, хто володіє квартирами площею від 80-ти замість 60 квадратів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як продають і здають квартири в умовах карантину

Друге "але" - скоротити можуть і ставку податку. Замість 1,5% брати, наприклад 1%. А ось збільшити податок не можна. Депутатам вигідніше встановлювати високий податок, оскільки це дозволяє наповнювати бюджет. Незважаючи на це, левова частка населених пунктів встановила ставку 1% і "норму" з нерухомості 60 квадратів для квартир і 120 квадратів для будинків.

На час карантину на ринку оренди нерухомого майна триває затишшя. Активного попиту як серед населення, так і бізнесу немає, розповів Gazeta.ua голова спілки фахівців із нерухомого майна Віктор Несін.

Зараз ви читаєте новину «Збільшився податок на нерухомість: скільки коштують "зайві" метри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі