субота, 25 травня 2024 00:13

Українцям доведеться заплатити за прорахунки Нацбанку

Українцям доведеться заплатити за прорахунки Нацбанку
Міністерство фінансів України недоотримало 200 млрд грн. Фото: НБУ

Міністерство фінансів України недоотримало 200 млрд грн через неправильну монетарну та валютну політику Нацбанку під час війни

Так, Нацбанк тривалий час не дозволяв девальвувати офіційний курс гривні, а після зміни курсу долара з 29,25 грн до 36,6 грн у липні 2022-го продовжив його утримувати, не запровадивши поступову лібералізацію. Про це заявила ексочільниця НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю NV.

Однією із причин, чому державі доводиться шукати додаткові надходження у бюджет через підвищення податків є той факт, що з в цей самий бюджет недопоступають кошти з іншого боку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Мінфіні озвучили суму, яку отримала Україна від партнерів з лютого 2022 року

За оцінками колишньої очільниці НБУ, бюджет недоотримав близько 200 млрд грн з двох причин.

По перше надмірно високу облікова ставка, яка дозволяла банкам отримувати надприбутки за рахунок самого НБУ. Ці витрати Нацбанку суттєво скоротили його прибуток, який перераховується у бюджет.

Крім того НБУ загрався із валютними курсами, штучно завищуючи курс гривні до долара. А це означало нижчі доходи митниці від оподаткування імпорту, та менший обсяг гривні, який отримувало скарбниця, обмінюючи валюту з міжнародної допомоги.

За рішення регулятора доведеться тепер заплатити українцям, яким незабаром підвищать податки.

27 травня місія МВФ розпочне у Варшаві дискусії з представниками влади України щодо заходів економічної політики в контексті четвертого перегляду програми розширеного фінансування EFF.

Чотирирічна програма EFF у розмірі приблизно $15,6 млрд була затверджена 31 березня 2023 року і є частиною пакета міжнародної підтримки України в розмірі $122 млрд. Перший транш $2,7 млрд було виділено на початку квітня, другий і третій у розмірі 0.9 млрд - на початку липня і в середині грудня 2023 року.

Зараз ви читаєте новину «Українцям доведеться заплатити за прорахунки Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі