вівторок, 15 грудня 2020 10:12

Законопроект 3656 вигідний держбюджету і всім легальним аграріям: зупинить "скручування" ПДВ, через які держава втрачає до 60 млрд грн

Законопроект 3656 вигідний держбюджету і всім легальним аграріям: зупинить "скручування" ПДВ, через які держава втрачає до 60 млрд грн
Експерти вважають, що законопроект 3656 вигідний держбюджету і всім легальним агровиробникам. Фото: bigmir) net

Всеукраїнська аграрна рада пропонує знизити ставку ПДВ не тільки на аграрну сировину, а й на кінцеву продукцію - молоко, м'ясо, цукор. Відповідні поправки були подані до законопроекту №3656 і можуть бути розглянуті Радою до кінця року.

За словами заступника глави ВАР Михайла Соколова, прийняття законопроекту в другому читанні з такими доповненнями допомогло б вивести з тіні до 40% ринку молочної продукції. "Ми пропонуємо знизити ПДВ на продукти, які необхідні для збалансованого харчування українців. Інший аспект - ми зміщуємо баланс в сторону легальних виробників. Зрозуміло, що ті, хто працює "в тіні", ПДВ не платять. Відповідно, чим вище ПДВ, тим вище їх конкурентоспроможність у порівнянні з тими, хто працює легально... Якщо вдасться домогтися зниження ставки ПДВ на продукти переробки, то тіньовий ринок істотно скоротиться", - вважає Михайло Соколов.

Зі свого боку народний депутат, секретар аграрного комітету Іван Чайківський впевнений, що прийняття законопроекту навіть у нинішній редакції позитивно позначиться як на державному бюджеті, так і на агровиробниках. "Скільки Україна виробляє зернових? Близько 70 млн тонн. З них 40-50 млн тонн ми продаємо. Тобто з цієї суми держава відшкодовує 20% ПДВ. У разі прийняття закону сума відшкодування зменшиться на 6% - до 14%. Це вигідно державі? Звичайно, вигідно. Держава тут не буде в програші. Аграрний сектор теж, тому що ці 6% будуть у вигляді оборотних коштів у агровиробника. Це допомога держави на окремі групи аграрних товарів і спосіб акумулювати гроші на розвиток таких виробництв", - сказав нардеп.

Єдині, кому запропонована модель невигідна, - суб'єкти, що працюють "в тіні" і заробляють на так званих податкових "скручуваннях". Політики і бізнес-групи роками покривають ці схеми. За різними оцінками, вони щорічно обходяться держбюджету в середньому в 60 млрд грн. Законопроект спрямований на підтримку легальних виробників і створює невигідні умови для "тіньовиків" і "скрутчиків". "Я вважаю, що це досить прогресивний законопроект, який дасть досить серйозний стимул для розвитку аграрного сектора в цілому. Законопроект вигідний абсолютно всім агровиробникам, але саме тим, хто сьогодні працює офіційно і вчасно платить податки", - додав Чайківський.

Нагадаємо, законопроект №3656 пропонує знизити ПДВ з 20% до 14% на окремі категорії продукції: на велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, сурепки , ріпаку, соняшнику, насіння і плоди інших олійних культур. 17 вересня 2020 року прийнятий Верховною Радою в першому читанні.

Зараз ви читаєте новину «Законопроект 3656 вигідний держбюджету і всім легальним аграріям: зупинить "скручування" ПДВ, через які держава втрачає до 60 млрд грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі