четвер, 14 вересня 2023 09:13

Вплив РФ на енергопостачання України значно зменшилося ‒ британська розвідка

Вплив РФ на енергопостачання України значно зменшилося ‒ британська розвідка
Україна успішно заправила Рівненську АЕС ядерним паливом західного виробництва. Фото: epravda.com.ua

Україні вдалося суттєво зменшити енергетичну залежність від Росії.

Важливим кроком стала успішне перезарядження реактора Рівненської атомної електростанції паливом західного виробництва, про що 10 вересня заявила компанія Енергоатом. Про це йдеться в новому огляді Міністерства оборони Великої Британії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін заговорив про удари по українських АЕС

У британській розвідці нагадують, що всі українські АЕС мають реактори, виготовлені за радянськими конструкціями. До лютого 2022 року ядерне паливо для них постачалося із РФ.

"Після повномасштабного вторгнення Росії Україна прискорила плани щодо диверсифікації своїх поставок. З огляду на те, що атомна енергетика забезпечує приблизно половину електроенергії в Україні, успіх Енергоатома в постачаннях та установці західного палива є головною точкою на шляху довгострокового відокремлення України від Росії, чий вплив на енергопостачання України значно зменшено", ‒ йдеться у повідомленні.

У неділю, 10 вересня, у реактор ВВЕР-440 Рівненської атомної електростанції завантажили першу партію ядерного палива, виробленого американською компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського Енергоатому.

Раніше реактори цього типу працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва.

Зараз ви читаєте новину «Вплив РФ на енергопостачання України значно зменшилося ‒ британська розвідка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі