четвер, 14 грудня 2023 11:57

Спецтема: Війна Росії проти України

Війна боляче вдарила по економіці РФ - Financial Times

Війна боляче вдарила по економіці РФ - Financial Times
У 2023 році Москва витратила на військові цілі понад $100 млрд. Фото: eastnews.ua

Москва змушена виділяти третину свого бюджету на військові витрати.

Війна проти України негативно впливає на економіку Росії, підвищуючи внутрішні ціни, повідомляє Financial Times.

"Економіка РФ зросла б на понад 5%, якби російський диктатор Володимир Путін не розпочав війну. Країна-агресорка відстає від інших експортерів енергоносіїв, включаючи США", - заявила головний економіст санкцій у Мінфіні США Рейчел Лінгаас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні боляче вдарила по російській економіці

У 2023 році Москва витратила на військові цілі понад $100 млрд - майже третину своїх загальних витрат.

"Основа російської економіки - доходи від нафти та газу - цього року постраждала. Останніми місяцями сталося невелике відновлення, оскільки ціни на нафту зміцнилися. Крім того, західні санкції щодо торгівлі нафтою в Росії не мали такого великого впливу, як спочатку прогнозувалося", - зазначає видання.

У Російській Федерації зріс рівень інфляції. Через значне збільшення військових видатків російська економіка може "перегрітися". Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

У вересні 2023 року інфляція в Росії зросла до 6% порівняно з 5,3% у серпні 2023 року. Це було зумовлено зростанням споживчих цін, зокрема на продукти харчування і паливо. Вища інфляція майже напевно призведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні.

На початку жовтня агентство Reuters повідомляло, що рубль у Росії перетнув поріг у 100 рублів за долар, попри заходи центробанку.

У серпні долар в РФ теж коштував більш ніж 100 рублів. Російський центральний банк підвищував ставку з 8,5% до 12% річних, однак рубль продовжив падіння, а долар і євро зросли на московській біржі.

Зараз ви читаєте новину «Війна боляче вдарила по економіці РФ - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі