понеділок, 06 листопада 2023 14:10

Спецтема: Війна Росії проти України

У Росії росте інфляція. Путін переорієнтував економіку на війну

У Росії росте інфляція. Путін переорієнтував економіку на війну
У Росії зросла інфляція. Фото: Getty Images

У країні-агресорці Російській Федерації зріс рівень інфляції.

Через значне збільшення військових видатків російська економіка може "перегрітися". Про це повідомило Міністерство оборони Великої Британії.

"У вересні 2023 року інфляція в Росії зросла до 6% порівняно з 5,3% у серпні 2023 року. Це було зумовлено зростанням споживчих цін, зокрема на продукти харчування і паливо. Вища інфляція майже напевно призведе до збільшення витрат на фінансування війни Росії в Україні", - повідомила британська розвідка.

Пишуть, що центральний банк РФ відреагував підвищенням базової процентної ставки на два процентних пункти, до нової базової ставки у 15%. Це найвищі ставки з травня минулого року.

"Дуже ймовірно, що центробанк РФ збереже високі відсоткові ставки до 2024 року. Це з високою ймовірністю збільшить вартість запозичень для російських споживачів і, ймовірно, також вплине на витрати російського уряду на обслуговування боргу", - повідомляють британці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США вдарили новими санкціями по росіянах. У списку розробник "Ланцету" і чиновники

Аналітики зазначають, що через зростання попиту, частково - через значне збільшення військових витрат, а також постійний тиск на ринку праці російська економіка може "перегрітися".

Це з високою ймовірністю забезпечить збереження інфляції в РФ у 2024 році вище цільового показника у 4%. Що своєю чергою, ймовірно, призведе до скорочення видатків, особливо у таких сферах, як соціальний захист, де витрати зростають швидше, ніж інфляція, повідомляють.

"Це ще раз ілюструє переорієнтацію російської економіки на фінансування війни", - пише британська розвідка.

На початку жовтня агентство Reuters повідомляло, що рубль у Росії перетнув поріг у 100 рублів за долар, попри заходи центробанку.

У серпні долар в РФ теж коштував більш ніж 100 рублів. Російський центральний банк підвищував ставку з 8,5% до 12% річних, однак рубль продовжив падіння, а долар і євро зросли на московській біржі.

Зараз ви читаєте новину «У Росії росте інфляція. Путін переорієнтував економіку на війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі