середа, 16 серпня 2023 18:42

Росія розглядає жорсткі обмеження, щоб урятувати рубль – ЗМІ

Росія розглядає жорсткі обмеження, щоб урятувати рубль – ЗМІ
Кремль може запровадити обов'язковий продаж валютної виручки. Фото: Pexels

Кремль розглядає можливість повернення до жорстких обмежень на валютному ринку.

Такі обмеження запровадили відразу після повномасштабного вторгнення, але згодом скасували. Зараз Центробанк РФ намагається стримати падіння рубля, пише Reuters.

П'ять джерел підтвердили інформацію плани російського уряду запровадити обов'язковий продаж валютної виручки для російських експортерів. Один високопосадовець попередив, що обмеження можуть запровадити у будь-який момент.

У серпні курс рубля різко впав. З понеділка долар у Росії коштує більш ніж 100 рублів, Центробанк терміново підвищив ключову ставку одразу на 3,5 процентні пункти, з 8,5 до 12%. Рубль після цього дещо укріпився. Але цього замало російському керівництву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Подорожчає все": у Росії прогнозують значне зростання цін

У Москві також обговорюють заборону на виплату дивідендів за кордоном і заборону на імпортні субсидії. Експортери, які не повернуть отримані доходи до Росії, можуть втратити заходи державної підтримки.

Один зі співрозмовників сказав, що російський бізнес заплатить за помилки уряду.

"Можна доїти корову до смерті, але коли корова помре, кого доїти? Населення?" – каже він.

У країні-агресорці Російській Федерації центральний банк 15 cерпня екстренно підвищив ставку з 8,5% до 12% річних. Однак рубль продовжив падіння, а долар і євро відновили зростання на московській біржі.

Така ситуація з рублем пов'язана з агресією Росії проти України і санкціями.

Зараз ви читаєте новину «Росія розглядає жорсткі обмеження, щоб урятувати рубль – ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі