пʼятниця, 20 жовтня 2023 00:54

В Україні з'явиться екологічний податок

В Україні з'явиться екологічний податок
За рік в Україні утворюється понад 10 млн тонн відходів. Фото: Укрінформ

В Україні можуть ввести податок на захоронення відходів. Мінприроди спільно з Міністерством фінансів та податковою службою розробляють відповідний законопроєкт.

Екологічний податок на захоронення відходів матиме коефіцієнти. Про це розповіла заступниця міністра Вікторія Киреєва в інтерв'ю "Українському радіо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Економічне падіння продовжиться" - експерт сказав, що буде з цінами, безробіттям і тарифами в Україні

"Для тих, хто збиратиме несортоване сміття, ставка податку буде вищою, ніж ставка для тих, хто сортує. Перевізникам та операторам полігонів буде невигідно працювати з несортованим сміттям. Хочете платити менший податок - сортуйте сміття", - сказала вона.

Киреєва зауважила, що за рік в Україні утворюється понад 10 млн тонн відходів.

"Це дуже великий обсяг, завдання Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів (Мінприроди) зробити, щоб захоронення стало невигідним, а перероблення, навпаки, приносило заробіток та інвестиції", - пояснила чиновниця

Також у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про відходи тари та упаковки.

"Від тари та упаковки найбільший відсоток відходів, і ми не знаємо, що з ними робити. Сюди відносяться і пластикові пляшки, і папір, і обгортки, і скляні та алюмінієві банки, і багато іншого. Це, напевно, 95% тієї сировини, яке потрібно сортувати. І новий закон чітко впроваджує цей механізм", - додала заступниця міністра.

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про скасування єдиного податку 2% і часткове зняття мораторію на перевірки бізнесу.

Торік у березні Верховна Рада внесла зміни до Податкового кодексу. Компаніям з оборотом до 10 млрд грн дозволили перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Замість ПДВ (20%) і податку на прибуток (18%) - сплачувати 2% з доходу.

Зараз ви читаєте новину «В Україні з'явиться екологічний податок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі