субота, 03 березня 2012 16:51

В Україні стало менше проблемних кредитів - дослідження

В Україні стало менше проблемних кредитів - дослідження

Частка проблемних та потенційно проблемних кредитів (NPL), виданих українськими банками, у 2011 році зменшилася до 32,4% з 40,1%, а в абсолютному вираженні - з 296 млрд грн до 243 млрд грн.

Такі результати дослідження "Кредит-Рейтинг", проведеного на замовлення IFC.

Як зазначив директор агентства Станіслав Дубко на конференції "Інвестування в фінансові стресові активи: можливості та виклики" в Києві, частка NPL юридичним особам зменшилася з 36% на 1 жовтня 2010 року до 30% на 1 грудня 2011 року.

В абсолютному вираженні проблемна заборгованість юросіб знизилася з 188 млрд грн до 172 млрд грн.

Ще швидше скорочувалася частка NPL фізичних осіб: з 50% до 40%, а в абсолютному вираженні - з 296 млрд грн до 243 млрд грн.

"Ми прогнозуємо зниження NPL юридичних осіб протягом 2012 року до 25%, а фізичних - до 35%", - сказав на конференції Дубко, уточнивши, що прогноз не враховує сценарію глибоких несприятливих змін економічного середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович заборонив телевізійні "лохотрони"

На його думку, поліпшення якості портфелів банків в минулому і цьому році пов'язане з підвищенням якості управління проблемною заборгованістю, вдосконаленням внутрішньобанківських процедур, створенням механізму виявлення потенційно проблемної заборгованості, організацією аналітичного обліку проблемної заборгованості та розробкою інформативної заборгованості.

Серед тенденцій 2011 Дубко назвав стриману політику кредитування, активізацію списання поганих боргів, посилення реалізації застав, практику реструктуризації з частковим списанням боргу і появу пропозицій з продажу заставних портфелів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна повернула МВФ півмільярда доларів боргу

На його думку, поліпшити якість портфелів має також формування об'єктивної системи ціноутворення при продажу кредитів, а також розвиток законодавства в напрямку відчуження заставного майна та переуступки прав вимоги на кредитні портфелі третім особам.

Зараз ви читаєте новину «В Україні стало менше проблемних кредитів - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі