пʼятниця, 17 лютого 2012 15:15

Кожен десятий іпотечний кредит є проблемним - банкір

Кожен десятий іпотечний кредит є проблемним - банкір

Близько 10-15% іпотечних кредитів в Україні є проблемними.

Про це розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ у ефірі "Ера FM".

"Цей показник постійно змінюється. Якщо брати 2008 рік, коли девальвація гривні склала приблизно 60%, то можна сказати, що половина іпотечних кредитів стали проблемними. Потім ситуація почала покращуватися, тому що почала застосовуватися реструктуризація кредитної заборгованості, конвертація валютних кредитів у гривневі, відтермінування тощо. Зараз можна казати, що 10-15% іпотечних кредитів є проблемним", - сказав він.

За його словами, банки зараз більш прискіпливо ставляться до позичальників.

"Не тільки в Україні, а й в Усьому світі йде системний перегляд стандартів кредитування. Тобто не просто змінюють норми, наприклад, збільшують початковий внесок. Для банку зараз видача кредиту не є основним фактором нарощення кредитних портфелів. Зараз для банку головне - знайти надійного позичальника, який зможе обслуговувати кредит", - зазначив Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на нафту піднялися вище за $120. На черзі - подорожчання бензину?

У свою чергу, голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін так прокоментував необхідність отримання великої кількості довідок для оформлення іпотечного кредиту:

"Кількість паперів від нас вимагають відповідні фінансові органи, які слідкують за тим, щоб було правильне використання бюджетних коштів. Це дійсно питання, ми намагаємося спростити ці процедури".

Зараз ви читаєте новину «Кожен десятий іпотечний кредит є проблемним - банкір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі