пʼятниця, 05 січня 2024 15:50

В Україні подорожчала картопля

В Україні подорожчала картопля
Вартість картоплі зросла на 11%. Фото: Pexels

У перші дні 2024 року в Україні на 11% зросла вартість картоплі.

Це пов'язано зі скороченням пропозиції у місцевих господарствах, кажуть аналітики проєкту EastFruit.

Велика кількість українських виробників не має потужностей, щоб довго зберігати продукцію. Тому вони у першій половині сезону відмовилися від продажу картоплі. В українських оптових компаніях кажуть, що у місцевих господарствах немає необхідних обсягів якісної картоплі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопля продовжує дорожчати - який прогноз

Фермери скаржаться на несприятливу погоду під час збирання врожаю. Тривалі дощі погано вплинули на товарний вигляд картоплі та її лежкості. Посадковий матеріал 2023 року теж був не найкращої якості.

Відпускні ціни на картоплю сьогодні у середньому в 3,9 раза вищі, ніж на початку січня 2023 року.

В першій половині листопада значно подорожчала цибуля. За тиждень ціни на неї зросли на 25%. Згодом почала зростати вартість картоплі. За тиждень вона стала на 17% дорожче.

В середині листопада змінились ціни на огірки та буряк. Тепличні огірки за тиждень здорожчали на 10%, а буряк за цей час здешевшав на 19%.

Наприкінці останнього місяця осені відчутно зросли ціни на капусту. Вони підскочили за тиждень приблизно на 20%. В перший день грудня повідомлялось, що знов підскочили ціни на картоплю – на 20% за тиждень.

Зараз ви читаєте новину «В Україні подорожчала картопля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі