середа, 27 грудня 2023 18:56

Картопля продовжує дорожчати - який прогноз

Картопля продовжує дорожчати - який прогноз
Фермери стримують продажі якісної картоплі. Фото: Pexels

Ціни на картоплю в Україні стрімко зростають.

Це пов'язують з підвищеним попитом та обмеженою пропозицією якісної картоплі на ринку, пишуть аналітики проєкту EastFruit.

Наприкінці минулого тижня ціни на картоплю в основних регіонах виробництва стартували від 12 грн/кг.

27 грудня ніхто з великих виробників не готовий укладати угоди з продажу картоплі дешевше 14-18 грн/кг. Це у середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше.

На подорожчання картоплі вплинуло декілька факторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні невпинно дорожчає картопля: яка ціна зараз

"Насамперед, підвищувальний ціновий тренд пов'язаний з помітним скороченням пропозиції некондиційної продукції, оскільки поставки з необладнаних складів впали до мінімуму. Водночас попит на якісну картоплю продовжує збільшуватися", - йдеться у повідомленні.

Великі господарства продовжують стримувати продажі якісної картоплі, розраховуючи на подальше зростання цін.

Ціна на картоплю в Україні в середньому у 3,6 раза вища, ніж наприкінці грудня 2022 року. Ослаблення торговельної активності у цьому сегменті найближчим часом не очікується. Багато фермерів планують і далі переглядати ціни у бік підвищення через активний попит на якісну картоплю.

В першій половині листопада значно подорожчала цибуля. За тиждень ціни на неї зросли на 25%. Згодом почала зростати вартість картоплі. За тиждень вона стала на 17% дорожче.

В середині листопада змінились ціни на огірки та буряк. Тепличні огірки за тиждень здорожчали на 10%, а буряк за цей час здешевшав на 19%.

Наприкінці останнього місяця осені відчутно зросли ціни на капусту. Вони підскочили за тиждень приблизно на 20%. В перший день грудня повідомлялось, що знов підскочили ціни на картоплю – на 20% за тиждень.

Зараз ви читаєте новину «Картопля продовжує дорожчати - який прогноз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі