четвер, 22 червня 2023 20:30

"Україні потрібні навіть не 40, а всі 80 мільйонів населення, як у Німеччині" — економіст про відновлення після війни

"Україні потрібні навіть не 40, а всі 80 мільйонів населення, як у Німеччині" — економіст про відновлення після війни
Економіст Борис Кушнірук: "Треба думати про те, як повертати українців з-за кордону". Фото: Getty Images

Економіст Борис Кушнірук одним з основних викликів, з яким зіткнеться Україна, вважає демографічний. Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Країна".

"Яким чином повернути людей, що вже оселилися десь на Заході? Ми не можемо гарантувати їм безпеку – територія на півночі загрожуватиме нам ще багато десятиліть. Можемо надати лише економічну свободу і мінімальні податки. Ще навесні минулого року я зазначав, що на час війни та повоєнний період слід знизити податки на доходи фізосіб до 10 відсотків. Для роботи бізнесу треба максимально стимулювати закупки власних товарів і послуг, як бюджетні, так і великих виробництв. Треба переорієнтувати систему закупок на вітчизняних виробників. Один з механізмів боротьби зі зловживаннями – зниження розміру лотів. Це дозволить брати участь представникам малого бізнесу, зросте кількість пропозицій і можливості для корупції будуть мінімальними", - каже Борис Кушнірук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російські олігархи вже готуються платити за війну" – що змусить РФ відповісти

Якщо не буде людей – не буде кому працювати на підприємствах та споживати виготовлену продукцію, наголошує економіст.

"Величезні втрати населення внаслідок Першої та Другої світових воєн і Голодомору викликають ризик зникнення самої української нації. Вирішити проблему за рахунок більшої народжуваності не вийде. В усіх країнах, що вийшли на певний рівень урбанізації, демографічна ситуація погіршується. А Україні потрібні навіть не 40, а всі 80 мільйонів населення, як у Німеччині. Тому треба думати про те, як повертати українців з-за кордону та як залучати іноземців в Україну, зберігаючи при цьому власну самобутність. Безумовно, для отримання громадянства людина має володіти українською мовою, знати історію та мати певний термін проживання на території України. Але для переселенців з інших країн також треба створити комфортні умови. У світі вже починається боротьба не за природні, а за людські ресурси", - зазначив економіст.

Повністю матеріал читайте у червневому матеріалі журналу "Країна"

Передплату можна оформити онлайн

Європейська комісія пропонує створити окремий механізм із залучення коштів через гранти й кредити, інвестиції та технічну допомогу для багаторічної фінансової підтримки України в обсязі до €50 млрд.

Зараз ви читаєте новину «"Україні потрібні навіть не 40, а всі 80 мільйонів населення, як у Німеччині" — економіст про відновлення після війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі