вівторок, 20 червня 2023 21:05

Для України створять механізм допомоги на 50 млрд євро

Для України створять механізм допомоги на 50 млрд євро
Механізм для України має підтримувати економіку до 2027 року. Фото: Pexels

Європейська комісія пропонує створити окремий механізм із залучення коштів через гранти й кредити, інвестиції та технічну допомогу для багаторічної фінансової підтримки України в обсязі до €50 млрд.

Механізм для України (Ukraine Facility) має підтримувати макрофінансову стабільність, сприяти відбудові та модернізації під час впровадження ключових реформ на шляху до вступу в ЄС. Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії.

"Він сприятиме переходу до зеленої, цифрової та інклюзивної економіки, яка поступово наближається до правил та стандартів ЄС", – додають у Єврокомісії.

Підтримка буде надходити протягом 2024-2027 років.

Діяльність Ukraine Facility буде базуватися на трьох компонентах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вступ до ЄС: Україні дадуть першу усну оцінку

Перший компонент – гранти та кредити. Український уряд повинен буде підготувати План відновлення, реконструкції та модернізації країни, щоб їх отримати. Треба буде детально описати реформи та інвестиції, які планують здійснити у межах процесу вступу до ЄС.

Другий компонент – спеціальна інвестиційна програма для. Вона буде спрямована на залучення та мобілізацію державних і приватних інвестицій для відновлення та реконструкції України.

Третій компонент – технічна допомога та інші допоміжні заходи. Україні знадобляться експертні знання щодо реформ, підтримка місцевої влади, громадянського суспільства та інші форми двосторонньої допомоги.

Механізм та його реалізація будуть забезпечені системою прозорості, аудиту й контролю для захисту фінансових інтересів ЄС.

Європейський парламент та Рада ЄС розглянуть пропозицію про створення Механізму у межах пакета середньострокового перегляду Багаторічної фінансової програми ЄС, і після його ухвалення Україні запропонують подати свій План відновлення.

Після оцінки Єврокомісія подасть пропозицію Раді ЄС ухвалити План та встановити умови для України.

Торік 27 країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення надати Україні і Молдові статус кандидата на вступ до блоку.

У лютому минулого року президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в ЄС.

Лідери ЄС погодили виплату цього року €18 млрд макрофінансової допомоги Україні.

Зараз ви читаєте новину «Для України створять механізм допомоги на 50 млрд євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі