понеділок, 18 грудня 2023 19:49

Українцям варто скоротити споживання - міністр фінансів

Українцям варто скоротити споживання - міністр фінансів
Міністр фінансів Сергій Марченко вважає, що українці споживають забагато імпорту. Фото: "Економічна правда"

Українцям може знадобитися знизити рівень споживання товарів і послуг у декілька разів.

Економіка України має перейти на "воєнні рейки", сказав міністр фінансів Сергій Марченко, передає УНІАН.

Він заявив, що йдеться не лише збільшення виробництва озброєнь, а й усвідомлення суспільством того факту, що триває війна.

"На жаль, ми поки що живемо у такій досить специфічній реальності, коли у нас все добре, у нас є стабільність макроекономічна, курсова. Але ця реальність потребуватиме корекції, якщо ми дійсно хочемо перейти на військові рейки", - каже Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ покращив прогнози щодо української економіки

Він сказав, що українцям варто зменшити споживання товарів та послуг "у декілька разів". На його думку, громадяни споживають багато імпорту, що позначається на загальному економічному потенціалі України.

"Чи готове до цього суспільство? Я думаю, що на цьому етапі поки що не готове. Але це та реальність, яка потенційно може бути. Це можуть бути інші податкові режими, можуть бути інші видаткові режими. Ми до цього маємо готуватися. І думаючи про 2025-й рік, маємо закладати відповідні сценарії", - вказав Марченко.

Виконавча рада МВФ затвердила другий перегляд програми розширеного кредитування (EFF) для України. Це відкриває шлях до отримання чергового траншу в розмірі $900 млн.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що для отримання чергового траншу Україна виконала всі поставлені перед нею задачі.

Зараз ви читаєте новину «Українцям варто скоротити споживання - міністр фінансів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі