четвер, 16 червня 2011 09:26

Україна знову обмежить експорт зернових вже цього літа - експерти

Україна знову обмежить експорт зернових вже цього літа - експерти

Україна може обмежити експорт зерна, який з наступного місяця обкладатимуть митом, з метою стримування цін на внутрішньому ринку.

Так, Кабінет міністрів може встановити квоти на експорт ячменю вже цього літа через скорочення обсягів урожаїв в північній півкулі внаслідок посушливої погоди.

Про це заявили п'ять з восьми аналітиків, виробників і трейдерів під час опитування, проведеного агентством Bloomberg.

Троє експертів спрогнозували, що уряд Миколи Азарова може також встановити квоти або підвищити мита на експорт продовольчої пшениці залежно від того, який урожай буде зібраний цього літа.

"Природно, квоти на експорт ячменю можуть бути введені знову. Адміністративні методи, швидше за все, будуть жорсткими. Чи буде це нестача врожаю, чи підвищення цін, вони все одно обмежать експорт", — зазначила Анастасія Івасенко, аналітик АПК-Інформ.

У свою чергу аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник припустила, що уряд, імовірно, запровадить квоти а експорт зерна з 1 січня, щоб врегулювати обсяг вивезення з країни. За її словами, велике занепокоєння викликає ситуація з продовольчою пшеницею.

"Уряд не хвилює ціна ФОБ, його турбує, щоб бабусі не побачили в магазинах двох-або триразове збільшення ціни на хліб", — сказала Колесник.

За даними Комітету статистики, площі посівів ячменю цього року скорочено на 8,1%, до 2,5 млн га. Міністерство аграрної політики і продовольства оцінило валовий збір зерна в 45 млн т.

Утім, за словами начальника відділу агрометеорології Гідрометеорологічного центру Тетяни Адаменко, урожай ранніх ярих зернових, особливо ячменю, буде дещо меншим через суху погоду в травні і червні. За прогнозами відомства, валовий збір зерна очікується на рівні від 42—43 млн т.

Зараз ви читаєте новину «Україна знову обмежить експорт зернових вже цього літа - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі