вівторок, 18 квітня 2023 18:10

Україна отримає $140 млрд – голова Нацбанку

Україна отримає $140 млрд – голова Нацбанку
У березні МВФ погодив програму підтримки для України. Фото: НБУ

Країни "Великої сімки" надали запевнення Україні у фінансовій підтримці.

Пакет фінансової підтримки "у 4-річному горизонті" буде складати близько $140 млрд.​ Про це сказав голова Національного банку Андрій Пишний в інтерв'ю "Голос Америки".

"Є запевнення, які стали результатом колосальної роботи персоналу Міжнародного валютного фонду, лідерства Крісталіни Георгієвої. І я хочу і подякувати їй за це, лідерства президента України Володимира Зеленського, нашої злагодженої роботи. Ці запевнення надали країни G7", – сказав голова НБУ.

Він назвав програму МВФ "безпрецедентною".

"По-перше, це унікальна історична програма, яка змогла відбутися лише після того, як Міжнародний валютний фонд переглянув свою кредитну політику. Це безпрецедентна річ. Україна перша скористалася цією програмою підтримки в умовах високої невизначеності", – зазначив Пишний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Накопичувальні пенсії: що передбачає законопроєкт

Україна буде отримувати фінансову підтримку "як за базового сценарію розвитку подій, так і за негативного", сказав голова НБУ.

"І це велике досягнення, тому що за негативного сценарію, а я вірю в те, що він малоймовірний. Але для повноти програми і цей варіант було прораховано. Пакет фінансової підтримки у чотирирічному горизонті буде складати біля $140 млрд", – заявив посадовець.

У березні виконавча рада МВФ погодила нову програму підтримки для України. Україні перерахують $15,6 млрд протягом чотирьох років.

Кошти допоможуть профінансувати всі критичні видатки і зберегти макрофінансову стабільність, сказали в уряді. Цього місяця надійшов перший транш.

У грудні лідери Європейського Союзу погодили виплату Україні цього року €18 млрд допомоги.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримає $140 млрд – голова Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі