пʼятниця, 20 листопада 2015 11:07

Україна не буде платити Росії $3 млрд - Яценюк

Україна не буде платити Росії $3 млрд - Яценюк
Фото: ua-reporter.com

Умови реструктуризації 3 млрд дол. боргу, запропоновані Москвою, не влаштовують Україну.

Про це заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в інтерв'ю на телеканалі Перший.UA, пише "Апостроф".

"Ми почали реструктуризацію боргів усіх у цьому периметрі. Було 15 мільярдів доларів приватних кредиторів. Ми заявили Росії: ми вважаємо, що ви підпадаєте під реструктуризацію, як і всі інші кредитори. Умови були запропоновані всім однакові", - нагадав він.

"Росія відразу заявила про те, що вони не готові до реструктуризації та, що будуть вимагати борг. Я так само заявив: інших умов, ніж інші кредитори, ви не отримаєте. Базова умова - зменшення боргу на 20%, перенесення всіх боргів на 4 роки. Не хочете, тоді ви отримаєте рішення уряду України про введення мораторію на виплату Росії 3 мільярдів доларів. Хочу нашим сусідам і державі-агресору пояснити - ми три мільярди платити не будемо", - сказав прем'єр.

При цьому Яценюк нагадав історію виникнення "боргу Януковича".

Читайте також: "Києву пора перестати викаблучуватися" - Медведєв про реструктуризацію

"Ви добре пригадуєте історію 2013 року, коли президент, який втік, домовляється з Путіним про те, щоб не підписувати Угоду про асоціацію. Торгується з ЄС, як на базарі, мовляв, дайте нам додаткову допомогу... Після того, як Путін зрозумів, що українська свобода — набагато сильніша, ніж його танки та ФСБ, вони готували серйозний політичний план. І частина цього політплану — не дати можливості Україні підписати Угоду про зону вільної торгівлі та політичної асоціації з ЄС. Вони дають йому (Януковичу - ред.) політичні хабарі — три мільярди доларів. Причому схема була відпрацьована на 5+ з російської сторони. Вони розуміли, що кредит не можна давати тривалий, так як треба тримати Україну на короткому повідку... Сама юридична схема видачі цього кредиту дозволяла Росії вести дебати про те, який це кредит — приватний чи державний, тобто затягувати в юридичну процедуру", — сказав Яценюк.

Читайте також: Fitch не вважатиме невиплату Україною $3 млрд Росії дефолтом

Нагадаємо, що 16 листопада президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова відстрочити платіж по боргу України на 2016-2018 роки за 1 млрд дол. на рік, якщо західні партнери нададуть гарантії.

Зараз ви читаєте новину «Україна не буде платити Росії $3 млрд - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі