четвер, 29 серпня 2013 14:49

У київських церквах подорожчали хрестини і вінчання

У київських церквах подорожчали хрестини і вінчання
Платити за хрестини і вінчання доведеться на 50-100 грн більше. Фото: zernyatko.te.ua

У київських храмах на 50-100 грн подорожчали хрестини, вінчання та відспівування.

"Коли дружина Таня вагітною ходила, почали шукати церкву, де будемо справляти хрестини, - розказує киянин Володимир Юревич. - У травні в церкві, до якої ходимо уже 5 років, за хрестини хотіли ще 200 гривень, а тепер 250. Поїхали хрестити доньку у храм під Києвом. Там священик попросив тільки 100 гривень на церкву. У київських церквах тарифи ніхто не регулює. Хто скільки хоче, стільки і просить".

За словами Юревича, він з дружиною відвідав п'ять столичних храмів.

"Думали, що знайдемо хоч на 50 гривень дешевше, - згадує чоловік. - Принцип не в грошах, а в тому, що церква сама віддаляє від себе людей такими цінами. Дружина помітила, що виросли ціни на свічки, ікони і молитовники. Але людям ніхто зарплату не піднімав. Розумію, що церквам теж треба якось виживати, платити за газ, світло і воду, оплачувати роботу хористів, священиків і прислужників, але парафіянам теж треба за щось жити".

Юревич впевнений, що пожертви на церкву повинні бути добровільними, а не примусовими.

"Якщо вінчання і хрестини – це заплановані святкування, які тягнуть за собою значні витрати, то похорон і без того приносить багато болю і позапланових витрат родичам покійного. Відспівування взагалі повинне бути безкоштовним", - каже Володимир.

У Володимирському соборі хрестини коштують 200 грн. Ще 50 грн доведеться доплатити за фото і відео зйомку. У Києво-Печерській лаврі за хрестини платять 750 грн, а вінчання коштує 1 тис. грн..

"Тарифи на свої послуги ми підняли ще у лютому, - говорить прислужник одного зі столичних храмів Олексій Дмитрук. - Все подорожчало в середньому на 30%. У церков нема іншого виходу, бо тарифи на все зростають. Найбільше витрат у нас іде на світло. Коли почнеться опалювальний сезон, усі заробітки храми віддають за газ. Щоб заробити, вводять нові послуги – освячення офісів і автомобілів. Кожна церква встановлює свої тарифи. Але зі священиком можна домовитися окремо. Якщо сім'я не має грошей на обряд, його можна зробити скромнішим і дешевшим. Нікому з парафіян у храмі відмовити не можуть".

Зараз ви читаєте новину «У київських церквах подорожчали хрестини і вінчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі