пʼятниця, 11 лютого 2022 16:51

Схвалено додаткову макрофінансову допомогу Україні EUR1,2 млрд  

Схвалено додаткову макрофінансову допомогу Україні EUR1,2 млрд   
Держави-члени ЄС готові надати макрофінансову допомогу Україні. Фото: pravda.com.ua

Рішення Єврокомісії (ЄК) надати Україні додаткову макрофінансову допомогу у розмірі EUR1,2 млрд у п'ятницю затвердила Рада Європейського Союзу .

Щоб рішення набуло чинності, його повинен схвалити Європарламент. Це має статися найближчим часом, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Нинішня геополітична напруженість має серйозний економічний вплив на Україну. Держави-члени (ЄС) готові надати макрофінансову допомогу в розмірі EUR1,2 млрд. Сьогодні ми вирішили підтримати пропозицію Єврокомісії, щоб ця допомога негайно надійшла до України", - заявив головуючий у Раді ЄС міністр економіки, фінансів та відновлення Франції Бруно ле Мер.

Екстрена макрофінансова допомога розрахована на 12 місяців і складатиметься із двох траншів. Термін надання другого траншу залежатиме від виконання Києвом попередніх політичних умов та реалізації програми МВФ.

"Постійні загрози безпеці вже викликали значний відтік капіталу з України. Вона втрачає доступ до міжнародних ринків капіталу через підвищену геополітичну невизначеність, що впливає на економічну ситуацію", - повідомила пресслужба Ради ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посли Євросоюзу розширили санкції проти Росії - ЗМІ

1 вересня 2017 року набула чинності Угода про асоціацію між ЄС та Україною. Окрім просування глибших політичних та економічних зв'язків і спільних цінностей, документ передбачає програму реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, створення незалежної судової системи, дотримання верховенства права та покращення ділової діяльності.

У період із 2014 до 2021 року ЄС провів п'ять операцій макрофінансової допомоги Україні, кредити за якими становили EUR5 млрд, крім інших інструментів підтримки.

1 лютого 2022 року ЄК внесла пропозицію щодо додаткової макрофінансової допомоги Україні в EUR1,2 млрд у вигляді кредитів для зміцнення стабільності.

Еммануель Макрон під час нещодавнього візиту до Києва теж оголосив про таку саму суму допомоги, але з боку Франції. Він назвав це "держгарантіями для фінансування українських проєктів французьких компаній" у рамках домовленості, досягнутої ще у травні.

"Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що Росія має намір поламати всю систему безпеки Європи.

"Росія прагне тиснути на Україну, щоб сісти за стіл переговорів про систему безпеки в Європі, яка зараз поставлена під сумнів", - заявив Боррель.

Зараз ви читаєте новину «Схвалено додаткову макрофінансову допомогу Україні EUR1,2 млрд  ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі