четвер, 03 лютого 2022 18:17

Санкції мають бути ефективними: Естонія зупиняє транзит білоруських нафтопродуктів

Санкції мають бути ефективними: Естонія зупиняє транзит білоруських нафтопродуктів
Білорусь експортувала свої нафтопродукти до Естонії у рекордних кількостях. Фото:pika.net

Уряд Естонії запровадив додаткові санкції проти Білорусі та призупинив транзит нафтопродуктів із цієї країни своєю територією.

Про це на пресконференції 3 лютого повідомила прем'єр-міністр країни Кая Каллас, передає ERR.

Прем'єрка зазначила, що мета санкцій – "натиснути на білоруський режим і, побічно, на Росію, щоб вони змінили свою поведінку".

Ініціатором цього кроку виступило Міністерство фінансів Естонії. У середу міністр Кейт Пентус-Розіманнус направила відповідне звернення до прем'єр-міністра та міністерства закордонних справ.

"Євросоюз ввів санкції щодо Республіки Білорусь у зв'язку з порушенням міжнародних виборчих стандартів та прав людини, а також репресій проти громадянського суспільства та демократичної опозиції. Для того, щоб порушення припинилися, санкції мають бути ефективними та застосовуватися таким чином, щоб їх неможливо було оминути, наприклад, імпортуючи товари через таємних агентів у третіх країнах", - йдеться у тексті звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вторгнення Росії в Україну вплине на Європу - президент Естонії

"Європейські санкції, що діють нині, не поширюються на вироблену в Білорусі продукцію з кам'яновугільної смоли та її транзит. На думку Пентус-Розіманнус, збереження цієї ситуації послаблює економічну ефективність санкцій, тому міністерство фінансів вважає за необхідне, щоб Естонія в найкоротші терміни встановила власні національні санкції щодо цієї групи білоруських товарів. "Це буде відповідати заявленій меті запроваджених санкцій", - наголосила міністр фінансів Естонії.

У понеділок естонська газета Eesti Paevaleht написала, що Білорусь, яка потрапила під санкції Євросоюзу за фальсифікацію президентських виборів, придушення опозиції та організацію гібридних атак, експортує свої нафтопродукти до Естонії у рекордних кількостях. Білоруські брокерські компанії декларують підсанкційні нафтопродукти кодом, який не підпадає під санкції ЄС.

Прем'єр Естонії Кая Каллас заявила, що Німеччина має підтримати Україну на тлі загрози повномасштабного російського вторгнення та загострення ситуації на кордонах. "Ми закликаємо наших німецьких партнерів прислухатися до українців. Україна попросила про допомогу. Ця країна потребує підтримки для самооборони від агресора. Ми не можемо дозволити Росії відновити політичний та військовий вплив на її сусідів", - закликала Каллас.

Зараз ви читаєте новину «Санкції мають бути ефективними: Естонія зупиняє транзит білоруських нафтопродуктів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі