вівторок, 19 лютого 2013 09:52

З початку року українці не змогли зареєструвати жодного договору оренди землі

З початку року українці не змогли зареєструвати жодного договору оренди землі
Фото: all.biz

В Україні з початку 2013 року жоден договір оренди землі не був зареєстрований.

Про це заявив аналітик Асоціації міст Ярослав Рабошук, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Землі поставили запитання".

Передача прав користування, оренди, суборенди, забудови з нового року можлива тільки після реєстрації в Укрдержреєстрі права держави або територіальної громади на землю, тобто первинного власника ділянки. А це в свою чергу вимагає проведення землевпорядних робіт та отримання платного вилучення з Держреєстру прав. Член ради Земельного союзу Сергій Біленко говорить, що вартість витягу фіксована - 120 грн, а землевпорядна документація коштує від 1 тис. грн до 10 тис. грн в залежності від місця розташування ділянки.

"Для обласних центрів на рік потрібні додаткові 200 тисяч гривень. А де їх узяти? Ми щодня моніторимо ситуацію, і жоден договір оренди землі не зареєстрований з початку року" - зазначив Рабошук.

Директор департаменту земельних ресурсів Київської міської держадміністрації Віктор Петрук підтвердив, що станом на середину лютого передачі прав користування землями ще не було, оскільки не відпрацьований механізм. Про який обсяг земель, які опинилися в "підвішеному" стані, ні Воропаєв, ні в Держземагентство не змогли уточнити. Але, за даними Рабошука, в середньому за рік обласні центри отримували до 1 тис. заяв про надання в оренду або передачі права користування землею.

До набрання чинності обов'язкової норми про реєстрацію права власності місцеві органи влади реєстрували лише держакти на землю або право оренди, розповідає Біленко. Хоча фактично норма про внесення до реєстру власника - держави чи територіальної громади - діє з 2004 року.

"Тобто фактично закон не виконується вже вісім років", - сказав експерт.

Зараз ви читаєте новину «З початку року українці не змогли зареєструвати жодного договору оренди землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі