середа, 20 липня 2011 10:54

Росію очікують економічні негаразди одразу після виборів - експерт

Росію очікують економічні негаразди одразу після виборів - експерт

До середини 2012 року обсяги імпорту та експорту в Російській Федерації можуть зблизитися.

Такий прогноз озвучили в Центрі розвитку Вищої школи економіки.

За даними установи, обсяги і експорту, і імпорту в другому кварталі перевищили докризовий рівень, але імпорт зростає швидше, і його темпи прискорюються до 43% у другому кварталі, а зростання експорту, навпаки, сповільнюється (38,5% проти 43,5% у другому кварталі 2010 року). На думку Сергія Пухова, експерта з Вищої школи економіки, темпи зростання імпорту навряд чи впадуть в 2012 році.

Це означає, що при стабілізації нафтових цін експорт майже застигне, а імпорт продовжить зростати. При ціні нафти в $ 105 сальдо рахунку поточних операцій вже в другому кварталі знижується до рівня 1% ВВП (4,8% ВВП - в 2010 році), за яким в четвертому кварталі 2008 року пішла девальвація.

Компенсувати припливом капіталу ослаблення поточного рахунку не вдається, вважає Пухов. Причини відтоку - у відсутності ясної політичної програми, але вона з'явиться не раніше другого півріччя 2012 року, вже після президентських виборів.

Таким чином, прогнозують експерти, новому президенту РФ відразу після інавгурації доведеться вирішувати, як піднести населенню неминучу девальвацію.

Головна інтрига майбутніх виборів в Росії - хто буде претендувати на пост президента - зберігається донині. Президент Дмитро Медведєв і прем'єр-міністр Володимир Путін уже не раз казали журналістам, що ще рано відповідати на це питання. Напередодні Медведєв знову заявив, що потрібно ще почекати, коли вони з Путіним оголосять про те, хто буде балотуватися в президенти.

Зараз ви читаєте новину «Росію очікують економічні негаразди одразу після виборів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі