пʼятниця, 24 грудня 2010 17:45

Росіяни завершили придбання краматорського "Енергомашспецсталь"

Росіяни завершили придбання краматорського "Енергомашспецсталь"

ВАТ "Атоменергомаш" (входить у ГК "Росатом") закрив операцію з придбання контрольного пакету акцій кіпрської компанії EMSS Holdings, що володіє 92,7% акцій українського ВАТ "Енергомашспецсталь". Про це повідомило журналістам джерело в "Росатомі", яке не стало розкривати суму угоди, передає РБК.

Тим самим, за його словами, "Росатом" зможе розвивати на базі заводу виробництво таких ключових елементів, як корпусне обладнання реакторів, єдиним виробником якого в Росії поки є ВАТ "Іжорські заводи" (входить до групи ОМЗ). Створення аналогічного заводу "з нуля", за його оцінкою, "було б нереальним і обійшлося б у мільярди доларів".

Як зазначило джерело, покупка заводу дозволить впровадити на ньому технології "Росатому" і зробити його конкурентноздатним. "Передати свої ноу-хау чужому заводу ми не ризикнемо", - підкреслив він.

При цьому, за його словами, демонополізація Іжорських заводів дозволить значно знизити вартість корпусного обладнання для реакторів, виробництво якого не тільки є дорогим, але й займає тривалий період - 2-3 роки. "Тепер ми зможемо передати заводу частину замовлень і знати, що вони будуть виконані", - додало джерело.

Завод "Енергомашспецсталь" (Краматорськ, Україна) заснований в 1964 р. в якості базового виробника спеціальних литих і кованих вузлів для підприємств атомного і енергетичного машинобудування.

ВАТ "Атоменергомаш" входить у держкорпорацію "Росатом" і є енергомашинобудівним холдингом, під управлінням якого перебуває понад 30 компаній, що займаються проектуванням, виробництвом, постачанням, монтажем та сервісом основного і допоміжного енергетичного обладнання. Держкорпорація "Росатом" об'єднує понад 250 підприємств і наукових організацій, в числі яких всі цивільні компанії атомної галузі Росії, підприємства ядерного збройового комплексу, науково-дослідні організації і атомний криголамний флот.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни завершили придбання краматорського "Енергомашспецсталь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі