четвер, 30 червня 2011 09:37

Реальне зростання зарплат українців знизилося вдвічі

Реальне зростання зарплат українців знизилося вдвічі

Незважаючи на формальне зростання середньої зарплати в Україні, що в травні збільшилася на 1,6%, середньорічні темпи зростання оплати праці знижуються.

Експерти очікують, що гальмування зростання заробітних плат продовжиться, а виправити ситуацію може лише передвиборне підвищення соціальних стандартів, очікуване в кінці року, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Зарплата росте з труднощами".

За даними Держстату, середня зарплата українців у травні зросла на 40 грн (на 1,6%) і становила 2573 грн. У той же час реальна заробітна плата (з урахуванням інфляції, яка в травні становила 0,8%) підвищилася на 0,8%, а за останні 12 місяців - на 5,2%. Якщо в квітні середньорічне (за останні 12 місяців) номінальне зростання зарплат становило 20,2%, то в травні - всього 16,9%. Відповідно, реальне зростання зарплат в травні знизилося майже вдвічі - з 9,7% до 5,2%.

"Підприємства не впевнені у подальшій економічній стабільності, а тому не поспішають переглядати зарплати своїх співробітників. Крім того, зараз у компаній ростуть оперативні витрати, пов'язані з подорожчанням бензину та природного газу, а їх можливості підвищувати ціни на свою продукцію часто обмежені", - зазначив аналітик ІК "АРТ-Капітал" Олег Іванець.

"На самопочуття бізнесу негативно впливає посилення корупційного тиску - навіть більше, ніж підвищення цін на бензин. Про це зараз постійно кажуть підприємці", - додала екс-голова Держкомпідприємництва Олександра Кужель.

У зв'язку з цим експерти очікують подальшого гальмування зростання заробітних плат.

"Швидше за все, в найближчі місяці темпи зростання зарплат будуть погіршуватися, а позитивну динаміку можна чекати лише з боку окремих секторів, в тому числі сільського господарства, де таке поліпшення є сезонним", - спрогнозував аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.

За його словами, поліпшення ситуації можливе лише восени, коли відновиться світовий попит на український експорт. Але на динаміку може вплинути і підвищення оплати праці напередодні виборчої кампанії. У той же час, Світовий банк рекомендує уряду утриматися від передвиборчого підвищення соціальних стандартів, направивши додаткові бюджетні кошти на покриття дефіциту "Нафтогазу" і Пенсійного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Реальне зростання зарплат українців знизилося вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі