середа, 14 жовтня 2020 18:47

Прожитковий мінімум в Україні вдвічі нижчий за межу бідності у світі - експерт

Прожитковий мінімум в Україні вдвічі нижчий за межу бідності у світі - експерт
Економіст Андрій Новак пояснив, що третина українців живе за межею бідності. Фото: facebook.com/novak.andriy.yaremovych

Понад чверть українців перебуває за межею бідності, за даними моніторингу офісу омбудсмена України. Прожитковий мінімум в Україні становить близько 75 доларів на одну людину в місяць, мінімальна заробітна плата - 176 доларів.

Це дуже мало, такий дохід не в змозі забезпечити життєві потреби людини, розповів у коментарі Gazeta.ua економіст, політолог, автор книги "Як підняти українську економіку" Андрій Новак.

"Є міжнародна класифікації ООН про межу бідності і сьогодні це рівень доходів людини менше $5 на день. Тобто, $150 на місяць. При діючому курсі в Україні це 4200 грн.", - каже експерт.

Новак зауважив, що пенсіонерів в Україні 27% і переважна більшість із них отримують пенсію, нижчу 4200 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді пропонують відкласти підвищення мінімалки до кінця наступного року

"Плюс непрацюючі. Плюс ті, хто працюють на реально мінімальну зарплату. Тож у цілому можна сказати, що не менше третини населення України знаходиться нижче межі бідності за міжнародною класифікацією ООН", - підкреслив економіст.

Негативно відбилася на заможності українцв і пандемія з пов'язаними карантинними обмеженнями. Багатьох звільнили або відправили в неоплачувані відпустки. Немало бізнесів підприємцям довелося згорнути або закрити.

"Фінансова подушка у більшості українців відсутня. Тому можна говорити, що українці зараз мають набагато важчий фінансовий стан, ніж до карантину. Чим довше він триватиме і будуть обмеження, пов'язані з коронавірусом, тим більше українців опиняться за межею бідності", - сказав Новак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки бідних людей живе в Україні

І підкреслив, що єдиний варіант підвищення рівня життя – покращення стану економіки. Це дасть можливість поступово піднімати соціальні стандарти. Адже тільки з економічного росту в країні з'явиться можливість підвищення соціальних платежів - ппенсій та усіх видів допомоги. І навпаки, у слабкій економіці високих соціальних стандартів не буде.

"Ріст економіки можливий, коли зростає кількість платників податків, вони збільшують свої податкові платежі, зростає кількість робочих місць – для цього потрібен розвиток виробництва. Він може відбуватися або через інвестиції, або через державні програми розвитку, або через масштабне кредитування під низькі відсотки, яке дозволить створювати нове виробництво або розвивати існуюче", - розповів економіст.

Проєкт Державного бюджету на 2021 рік пропонує встановити прожитковий мінімум із 1 січня на рівні 2189 грн. З 1 липня прожитковий мінімум на одну особу становитиме 2294 грн, з 1 грудня – 2393 грн.

Зараз ви читаєте новину «Прожитковий мінімум в Україні вдвічі нижчий за межу бідності у світі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі