середа, 20 грудня 2023 10:45

Попит на оренду житла: де найдорожчі квартири

Попит на оренду житла: де найдорожчі квартири
Українці не хочуть інвестувати у будівництво на ранніх стадіях. Фото: Pexels

В Україні зростає попит на оренду житла.

У Львові оренда однокімнатної квартири у середньому коштує 16 тис. грн. В Ужгороді - 15,1 тис. грн, у Києві - 13 тис. грн. Про це повідомляє Obozrevatel.

Це може бути пов'язано з меншим фондом маленьких квартир у Львові. Більшість квартир там зайняли ще впродовж 2022 року, тому на ринку залишились лише дороге житло.

Розрахували співвідношення річної плати за оренду до вартості квартири, щоб встановити доцільність оренди. Без урахування амортизації та супутніх витрат у Києві середня вартість квартири еквівалентна 15 рокам її оренди. У Львові - 11 років, в Одесі - 17. У Харкові - 20 років оренди, що пов'язано з падінням цін на довгострокову оренду біля зони бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві суттєво подорожчала оренда житла: які ціни станом на поточний місяць

Ринок нерухомості за 2023 рік демонструє відновлення в усіх сегментах. Найбільше купують готове або майже готове житло з терміном здачі до року. Інвестиції у будівництво на ранніх стадіях українці вважають доволі ризиковими.

Скорочення темпів появи нових будівництв та формування відкладеного попиту, пов'язане з небажанням людей вкладати кошти до стабілізації ситуації на фронті, може спричинити дефіцит нових метрів на ринку. Якщо не буде ескалації воєнної агресії, то можна очікувати подальшу стабілізацію на ринку і конвертацію відкладеного попиту у нові угоди з подальшою корекцією цін.

Ринок нерухомості в Україні хоч і переживає непрості часи через війну, але квартири люди все ж активно орендують.

Найактивніше цей процес відбувається у великих містах та у столиці. Зокрема, попит на оренду житла в Києві продовжує зростати.

Традиційно найдешевше здають житло у Деснянському і Дарницькому районі, найдорожче – у Печерському та інших центральних районах міста.

Зараз ви читаєте новину «Попит на оренду житла: де найдорожчі квартири». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі