пʼятниця, 12 серпня 2011 15:35

Переговори України з МВФ у кінці серпня зайдуть у глухий кут - експерт

Переговори України з МВФ у кінці серпня зайдуть у глухий кут - експерт

Досягнення домовленості між Україною та Міжнародним валютним фондом під час візиту місії цієї організації 29 серпня є малоймовірним.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив старший економіст міжнародного центру перспективних досліджень Ільдар Газізулін.

"Важко уявити, що переговори зрушать з місця. МВФ наполягатиме на виконанні умов надання чергової позички, зокрема на підвищенні тарифів на газ для населення, але уряд цього робити не планує. Отже, переговорна група може просто опинитися у глухому куті", - сказав він.

За його словами, нинішні ціни на газ для населення є одним із чинників дефіциту НАК "Нафтогаз", покриттям якого також переймається МВФ.

"Якщо уряд доведе, що дефіцит "Нафтогазу" - не проблема, і компанія здатна покривати свої витрати без допомоги бюджету і, наприклад, ціна на імпортний газ зменшиться, лише тоді є шанс на те, що МВФ погодиться продовжити співпрацю", - вважає експерт..

Водночас він висловив думку, що МВФ може піти на поступки у питанні про збільшення планки дефіцит державного бюджету України.

"МВФ наполягає на 3,5% дефіциту, а Україна просить 5%. Щодо цього можна домовитися, тому що у більшості країн зараз дефіцит набагато вищий за 5%, і їм дуже складно його скоротити", - підкреслив він.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що місія МВФ відвідає Україну 29 серпня - 9 вересня.

Про те, що місію МВФ очікують незабаром, повідомила 9 серпня на брифінгу перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова. Вона висловила сподівання, що спірні питання з МВФ будуть вирішені найближчим часом.

Акімова тоді підкреслила, що МВФ цікавить не стільки сама ціна на газ, скільки фіскальна сторона покриття дефіциту "Нафтогазу".

За словами заступника голови АП, нині з цього питання ведеться спільна робота Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства фінансів та фахівців МВФ.

Зараз ви читаєте новину «Переговори України з МВФ у кінці серпня зайдуть у глухий кут - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі