пʼятниця, 17 вересня 2021 21:10

"Однокімнатна квартира має три поверхи" - експерт про дивну нерухомість

"Однокімнатна квартира має три поверхи" - експерт про дивну нерухомість
Експерт радить не купувати житло, яке здається дивним і викликає сумніви. Фото: pixabay.com

У Києві на продаж виставили квартиру без вікон. Житло площею 20 квадратних метрів розташоване на першому поверсі підвального приміщення. За нього просять $33 тис. На сьогодні ця нерухомість знаходиться в зоні ризику через проблеми з документами. Про це є інформація у відкритих джерелах. Будинок, де продають міні-квартиру, розташований на вул. Світлицького у Подільському районі столиці. Загалом, він ще належним чином не введений в експлуатацію, розповів Gazeta.ua Сергій Курганов, гендиректор рієлторського об'єднання "ПРОСТОР".

Коли з'явилося таке нестандартне житло?

Маленькі незрозумілі квартири почали будувати ще за радянських часів. Робили це, щоб максимально економити на будівництві. Людям насаджували думку, що житло повинно бути компактним. Все інше – незручні хороми. Таким чином з'явилися малосімейні чи квартири готельного типу, де люди живуть дотепер. Водночас це все ж таки повноцінне житло, хоч і невелике.

У Києві підвальне приміщення без вікон, але зі спальним місцем виставили на продаж за понад $30 тисяч. За ці гроші можна купити повноцінну однокімнатну квартиру площею близько 22-24 квадратних метрів. Це буде забудова кінця 1970 років. У результаті покупець отримає повноцінну кімнату з вікном та окремою нішею для ліжка чи дивану. Площа кімнати буде 10-12 квадратних метрів. У квартирі також є передпокій, кухня в межах 3-3,5 квадратів, сумісний санвузол з душовим піддоном. Його зараз часто переобладнують у душову кабіну. Іноді такі квартири мають невеликий балкон. Таке житло ліквідне на ринку, зазвичай проблем із документами немає.

Де в Україні найбільше дивної нерухомості?

Багато незвичних квартир у Львові, Запоріжжі, Одесі, Києві. Наприклад, це може бути царська забудова у центральних районах міста. Ці квартири раніше мали два входи. Парадним користувалася заможна сім'я, яка там мешкала. Чорним – персонал. До речі, обслуга мешкала у невеликих приміщеннях без вікон, які межували з кухнею. За радянських часів таке житло перетворили на комунальні квартири зі спільною кухнею та санвузлом. Великі кімнати поділили на дрібні. Зараз їх активно викупляють і переобладнують. Вхід у квартиру роблять там, де раніше був вхід на кухню.

У Запоріжжі є 1-кімнатна квартира, що має три поверхи. Перший поверх – це коридор і санвузол без вікон. Спільна площа - близько 10 квадратних метрів. Далі потрапляємо на другий поверх із коридором і кухнею з вікнами. Житлова кімната знаходяться на третьому поверсі. Це повноцінна квартира з усіма документами. Зазвичай така забудова – не серійні, а індивідуальні проекти.

Раніше у квартирах готельного типу, залежно від проекту, на кожному поверсі відводили місце для колясочних, кладових. Деякі люди зараз намагаються їх приєднати до своїх квартир. Прорубують вікна, щоб отримати додаткову житлову кімнату. Інколи туди виносять кухню. Звісно, таке можна зробити законно. Але мало хто займається оформленням документів. Адже отримати дозвіл коштує не дешево, і по часу довго. Щоправда, у моїй практиці була офіційно переобладнана двокімнатна квартира з приєднаною колясочною з вікном. Житло мало усі необхідні документи.

Також на перших поверхах у деяких серійних радянських проектах люди забирають собі частину електрощитових. Часто незаконно добудовують балкони у "хрущівках". Таке житло потім буде доволі складно продати. Щоб зробити це, власники свідомо занижують його ринкову вартість. Тоді об'єкт стає привабливим для покупців.

У Києві поширена практика, коли багатокімнатні квартири розділяють на кілька однокімнатних. Це законно?

Усе залежить від того, яким чином оформлені документи. Наприклад, 2-кімнатне житло мало поштову адресу - "вулиця Першого травня, будинок 1, квартира 5". Якщо його правильно розділили, то отримаємо - квартиру №5 і 5А. Матимемо два окремі об'єкти нерухомості, введені в експлуатацію, на які є право власності, технічний паспорт. Однак розділити житло можна, якщо проект відповідає усім вимогам. Просто так взяти і поділити велику квартиру на дрібніші – неможливо. За законом, житлове приміщення не можна робити там, де проходять комунікації підведення та відведення води. Деякі планування дозволяють, наприклад, 2-кімнатну квартиру розділити на дві однокімнатні з дотриманням усіх норм.

Бувають випадки, коли це законно зробити не можна. Свіжий випадок в Києві, коли велику 5-кімнатну квартиру поділили на сім однокімнатних. Швидше за все це зробили з порушеннями. Адже важко виокремити сім кухонь та санвузлів належним чином.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед ліквідацією ДАБІ в турборежимі видала пів тисячі дозволів на забудову

Які ризики виникають у таких випадках?

Іноді власники переобладнують квартири, але задля економії документи не доводять до належного стану. Далі таку нерухомість продають як частину квартири. Якщо у технічному паспорті за кожним власником не закріплена певна частина житла і не визначено право користування, то людина не може розраховувати на повноцінну кімнату. Їй буде належати лише частка кожної кімнати, кухні, санвузлу, коридору.

Що порадите потенційним покупцям нерухомості, щоб у майбутньому уникнути проблем з квартирою?

Якщо житло викликає будь-які сумніви, здається дивним, не поспішайте купувати його. Перевірте усе. Якщо є нюанси з правом власності, технічним паспортом, то краще від такої інвестиції відмовитися. Інакше, в подальшому, продати таке житло буде доволі складно. А іноді - зовсім не можливо. Також потрібно перед купівлею розібратися - чи це дійсно повноцінна квартира. Можна натрапити на переобладнане нежитлове приміщення.

В Україні популярні міні-квартири?

Поки що ні. До прикладу, в Японії, інших країнах Азії на подібне житло великий попит.

Власникам будівель і споруд на землях державної і комунальної власності заборонять набувати права власності на них. Узаконити самобуди можна буде лише в разі викупу земельної ділянки, на якій цю будівлю звели.

Нововведення описані в законопроєкті, який розробили в Держгеокадастрі. Документ оприлюднили на офіційному сайті для обговорення.

Усе побудоване на земельній ділянці має належати винятково власнику ділянки, ідеться в законопроєкті.

Зараз ви читаєте новину «"Однокімнатна квартира має три поверхи" - експерт про дивну нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі