субота, 03 вересня 2022 14:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Не зерном єдиним: чому Україні потрібне розблокування портів для експорту металу

Не зерном єдиним: чому Україні потрібне розблокування портів для експорту металу
Якщо до "зернової угоди" включити розблокування експорту через порти металу, це може дати Україні 4 млрд грн податків до бюджету. Фото: rbc.ua

Якщо до "зернової угоди" включити розблокування експорту через порти металу, це може дати Україні 4 млрд грн податків до бюджету.

А українські підприємства зможуть отримати майже $10 млрд валютної виручки. Про це йдеться у статті "РБК-Україна".

Відкриття портів для металургійної продукції приноситиме Україні щонайменше $600 мільйонів щомісяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Допомагаємо промисловості та піднімаємо економіку: чому важливо здавати брухт

"Цього достатньо, щоб знизити курс долара. Також це допоможе знизити залежність України від міжнародної допомоги. Адже нам не доведеться ходити з "простягнутою рукою" до фінансових організацій, благаючи виділити пару мільйонів на виплати зарплат і пенсій", – йдеться в публікації.

Окрім того, експорт металу через порти стане поштовхом для відновлення металургійної галузі та нарощування обсягів виробництва. А це допоможе запустити всі підприємства, що простоюють. Люди повернуться на роботу та отримуватимуть зарплату. Відтак пожвавляться всі сфери економіки.

За словами політологів, тема включення металургії в "зернову угоду" є на порядку денному. Туреччина підтримує Україну в цій ініціативі. До того ж, маючи прецедент працюючого морського коридору, його можна легко поширити на іншу продукцію.

В африканський порт Джибуті прибуло перше судно з українським зерном. 23 тис. т пшениці доставили за Продовольчою програмою ООН. Її доправлять мешканцям Ефіопії.

22 липня Україна підписала договір із Туреччиною та ООН щодо про розблокування українських портів для вивезення зерна. Другий договір Туреччина та ООН підписали з Росією. Угода діятиме 120 днів, вона може бути продовжена.

1 серпня з Одеського порту вийшло перше судно з українським продовольством.

Зараз ви читаєте новину «Не зерном єдиним: чому Україні потрібне розблокування портів для експорту металу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі