понеділок, 17 квітня 2017 20:23

Назвали найефективніші санкції проти Росії

Назвали найефективніші санкції проти Росії
Назвали найефективніші санкції проти Росії / Фото: ТВ Центр

Найбільш ефективними виявилися російські контр-санкції. Таку думку в інтерв'ю Gazeta.ua та журналу "Країна" висловила політолог Лілія Шевцова.

"Набагато більших збитків для економіки і життєвого рівня росіян зіграли російські контр-санкції. У цьому вся іронія. Вжиті проти Заходу обмеження призвели до підвищення цін - від 15 до 25 відсотків на різні групи товарів, які імпортуються з західних країн", – коментує експерт.

За її словами, політичний ефект від санкцій важливіший за економічний.

"У світовій практиці санкції застосовувалися десятки разів. Більшість з них не мали успіху, тим більше після короткого періоду застосування. Є різні думки щодо того, наскільки західні санкції спрацювали. З одного боку, вони не привели до істотної зміни курсу Москви щодо України. Зовні не привели до обвалу російської економіки. У 2016-му міністр фінансів Олексій Кудрін заявив, що Росія втрачає в результаті санкцій від 0,8 до 1 відсотка недоотриманого зростання ВВП. За іншими підрахунками до півтори відсотки ВВП. Росія ці втрати може пережити. Санкції дієвіші в іншому. Річ не в тому, що вони створюють проблеми для російської економіки. Не менш серйозний їх політичний вимір", - каже Шевцова.

Став очевидним провал зовнішньої політики Кремля, орієнтованого на підрив єдності Заходу.

"Ліберальні демократії продемонстрували здатність об'єднатися навколо питання про ці санкції", - додає політолог.

Повну версію інтерв'ю з Лілією Шевцовою читайте у новому номері журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «Назвали найефективніші санкції проти Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі