четвер, 09 червня 2011 13:30

Найвище керівництво держави використовує "Євро-2012" для самозбагачення - експерт

Найвище керівництво держави використовує "Євро-2012" для самозбагачення - експерт

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що зиску від Євро-2012 не відчують навіть жителі тих міст, де пройдуть змагання.

Про це він заявив у інтерв'ю для "Газети по-українськи".

"Економічний ефект буде для України досить сумнівним, - зазначив експерт. - Майже 90 відсотків витрат іде з держбюджету. При цьому вартість об'єктів постійно зростає. На сьогодні це понад 110 мільярдів гривень. Але невідомо, якою буде загальна сума державних витрат перед самим чемпіонатом. В останні півроку, коли в гарячці дороблятимуть стадіони, аеропорти, дороги, ця цифра може і подвоїтися".

Об'єкти Євро-2012 фінансують українські пенсіонери, студенти, лікарі, вчителі, каже Новак.

"Замість того, щоб їм піднімати пенсії, зарплати і стипендії, субсидії, урядовці витрачають кошти на підготовку до турніру. До того ж це фінансування забезпечується не за рахунок розвитку національної економіки, а з боргового джерела", - продовжив він.

Відповідаючи на запитання, чому уряд відмінив проведення тендерів на роботи, пов'язані з Євро-2012, економіст зазначив, що таким чином керівництво "заробляє" гроші.

"Це ще одне підтвердження того, що найвище керівництво держави використовує "Євро-2012" для самозбагачення. Усі найкрупніші замовлення по будівництву і реконструкції об'єктів віддаються своїм фірмам, які часто реєструються за тиждень-два до отримання підряду. Проект Євро-2012 перетворився на схему "2012" зі збагачення окремих груп, які мають найвищу владу і право розпоряджатися державним бюджетом", - підкреслив він.

Повністю інтерв'ю з Андрієм Новаком читайте у п'ятничному номері "Газети по-українськи".

Зараз ви читаєте новину «Найвище керівництво держави використовує "Євро-2012" для самозбагачення - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі