пʼятниця, 17 лютого 2023 19:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Найчастіше атакують пошту: розповіли про п'ять хакерських груп, які курує Кремль

Найчастіше атакують пошту: розповіли про п'ять хакерських груп, які курує Кремль
Хакерів курують російські ФСБ і ГРУ. Фото: pixabay.com

Хакерські атаки на Україну і НАТО влаштовують п'ять груп, які керуються з країни-агресорки Російської Федерації.

Українська влада перебуває під майже постійною цифровою атакою, констатують фахівці Google. Про це повідомила "Радіо Свобода".

Підтримувані російським урядом зловмисники активізували кібероперації, починаючи з 2021 року, напередодні вторгнення в Україну.

Торік РФ збільшила таргетування користувачів в Україні на 250% порівняно з 2020 роком, а націлювання на користувачів у країнах НАТО – на понад 300%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вашу карту заблоковано". Як не стати жертвою телефонних шахраїв

У числі хакерських угруповань, які організовують кібератаки на установи України і НАТО, є FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz і FrozenVista.

Однією з головних стратегій цих угруповань хакерів фахівці називають фішинг.

Найчастіше хакери атакують пошту Gmail, а також поштові сервіси різних урядових установ – Міноборони, МЗС та інших.

Угруповання FrozenBarentz, за даними групи аналізу загроз Google, пов'язане з Головним розвідувальним управлінням та армією РФ. Займається шпигунством, дезінформацією, руйнуванням інформаційних систем.

Серед цілей атак угруповання по Україні – інфраструктура, яка була уражена у 2015 та 2016 роках, країни НАТО, Грузія, Південна Корея.

Одним із об'єктів кібератак FrozenBarentz був турецький виробник безпілотників Bayraktar.

Угруповання Summit, за даними експертів, пов'язане із Федеральною службою безпеки РФ. Її співробітники займаються шпигунством. Цілями хакерів були переважно сили безпеки країн НАТО.

У липні минулого року угруповання замаскувало шкідливе програмне забезпечення під програму, яку можна скачати з домену, схожого на сайт полку "Азов".

У доповіді Google також фігурує білоруське угруповання Pushcha, яке займається шпигунством і веде інформаційні кампанії.

Позаторік угруповання провело кампанію Ghostwriter, розповсюджувало проросійські публікації, зламуючи для цього новинні сайти і розміщуючи там фейкові публікації.

У січні Служба безпеки України нейтралізувала російську хакерську атаку на електронні системи житлової інфраструктури.

Торік нейтралізували понад 4,5 тис. кібератак. НБУ виявив близько 4500 фішингових ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Найчастіше атакують пошту: розповіли про п'ять хакерських груп, які курує Кремль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі