четвер, 16 лютого 2023 05:10

Нацбанк розповів про платіжне шахрайство

Нацбанк розповів про платіжне шахрайство
Торік спостерігали суттєве збільшення проявів платіжного шахрайства. Фото: pixabay.com

Торік в Україні спостерігали суттєве збільшення проявів платіжного шахрайства.

Найпоширенішим видом стала фейкова соціальна допомога ніби то від державних чи міжнародних організацій постраждалим від війни українцям. Про це повідомив Національний банк.

Минулого року НБУ виявив близько 4500 фішингових ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фахівці нагадали про чотири правила кібергігієни

У період воєнного стану кіберзлочинці суттєво активізувалися, повідомив НБУ.

"Для крадіжки коштів зловмисники проводять фішингові кампанії, метою яких є виманювання даних для доступу до банківських рахунків. Обіцянки шахраїв варіюються в залежності від актуальних новин, особливо тих, що стосуються надання громадянам державної та міжнародної фінансової допомоги, також вони організовують фейкові збори коштів для надання допомоги ЗСУ", – пише Нацбанк.

Фішинг – один з найпоширеніших методів шахрайства в мережі Інтернет, який використовують кіберзлочинці для привласнення коштів та збору персональних даних.

А з початком повномасштабної військової агресії це стало також і одним з напрямів гібридної війни РФ проти України, повідомляють.

"Десятки зловмисних груп, які проводять фішингові кампанії проти українських громадян, координуються російськими злочинцями, а ФСБ покриває їхні дії. Внаслідок цього кошти, які втрачають українці, використовуються для підтримки країни-терориста", – сказав заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Демедюк.

Кіберполіція розповіла про телефонних шахраїв, які видають себе за співробітників банку.

Також Кіберполіція опублікувала інструкцію на випадок втрати ґаджету.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк розповів про платіжне шахрайство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі