субота, 12 травня 2018 20:23

Націоналізувати російські банки не вдасться — економіст

Націоналізувати російські банки не вдасться — економіст
Олександр Охріменко: У разі ухвалення закону й конфіскації майна російська сторона подасть до Європейського суду й виграє його. ФОТО: KP.UA

В законопроекті Романа Зварича не прописані механізми націоналізації російських банків і компанії. Його завдання — привернути увагу громадськості.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економіст, президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли зникнуть російські банки в Україні

"Ймовірність, що законопроект ухвалять, невелика, Зварич повернувся в політику й страшенно хоче, щоб його всі бачили (після парламентських виборів 2012 року Роман Зварич відійшов від публічної політики. 4 квітня Центральна виборча комісія зареєструвала його депутатом, оскільки парламент достроково припинив повноваження Валерія Пацкана. За часів президентства Віктора Ющенка обіймав посаду міністра юстиції. 2005-му з'ясувалося що, до призначення в уряд ніколи не був професором Колумбійського університету, не мав докторського ступеню, як це вказувалося в його біографії. - Gazeta.ua). Він не має впливу, щоб змусити проголосувати за це фракцію Петра Порошенка або Народний фронт", - говорить він.

У законопроекті взагалі немає механізму, як націоналізувати російські банки і компанії, вважає експерт.

"Писав він його дуже швидко. Немає чинного законодавства конфіскації майна, це можна зробити тільки за рішенням суду. Якщо людина здійснила злочин, можна провести конфіскацію. Тобто довелося б засудити Путіна", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські банки далі будуть під санкціями

Україна може вимагати від Росії контрибуцію. Націоналізація ж суперечить нормам європейського права.

"У разі ухвалення закону й конфіскації майна, російська сторона подасть до Європейського суду й виграє його. Це порушує всі міжнародні угоди. Можна проводити контрибуцію (примусові післявоєнні платежі держави, яка зазнала поразки у війні, державам-переможницям. - Gazeta.ua). Але націоналізація і контрибуція — різні речі. Якщо Україна приймає закон, що Росія окупувала Крим і в результаті окупації вимагає, щоб та заплатила контрибуцію, це логічно. Але в такому випадку треба чітко пройти міжнародні установи, що це була війна, окупація територій і тоді, відповідно, укладається договір про мир, згідно якого виплачується контрибуція", - зазначив він.

Майно російських банків і компаній треба націоналізувати. Відповідний законопроект №8340 зареєстрований на сайті Верховної Ради 8 травня, повідомляє "24".

Ініціатором законопроекту виступив нардеп від "Блоку Петра Порошенка" Роман Зварич, який 17 квітня склав присягу депутата.

Зараз ви читаєте новину «Націоналізувати російські банки не вдасться — економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі